Hannover – Ikrar dova za pamćenje

U subotu 20. Zul-Ka’de 1433. h.g. / 06. Oktobra 2012. god. poslije akšam – namaza Islamska zajednica e.V. Hannover (Džemat Hannover) je bila počašćena Ikrar dovom za četrnaest budućih hadžija od ukupno šesnaest hadžija koliko ih ove godine obavlja petu islamsku dužnost iz ovog džemata.

Veliki broj vjernika, rodbine, prijatelja iz svih dijelova Njemačke, susjednih džemata i našeg Džemata je poslije ikindije – namaza u skupinama dolazilo da prisustvuje Ikrar dovi našim džematlijama koji ove godine putuju u Sveta mjesta kako bi, uz Allahovu pomoć, se odazvali Njegovom pozivu i obavili hadždž.

Ovaj je skup ukrasio veliki broj imama i predstavnika džematskih odbora s prostora Medžlisa Hamburg – Berlin, kao što su Halim ef. Alibašić (s predstavnicima džemata Hamburg), Kemal ef. Salihović (s predstavnicima džemata I.G. Osnabruck), Ajdine ef. Suljaković (s predstavnicima džemata S-B Osnabruck), Sabrija ef. Hadžiabdić (s predstavnicima džemata Braunschweig), Ferid ef. Osmičić, Džemail ef. Abizbara, Nedim ef. Tanković, dr. Edin Dudo i dr. Ovi vrijedni imami su uveličali ovaj program učeći ilahije i kaside, a posebno su se u tome istakli između ostalih Kemal ef. Salihović, Ajdin ef. Suljaković i dr. Dudo Edin. Posebno zadovoljstvo nam je bilo što smo bili u prilici ugostiti hfz. Husejna ef. Čajlakovića koji se skupu obratio u svojstvu glavnog predavača. Započeo je kasidom o majci kojom je rasplakao većinu prisutnih, ali je u dirljivom vazu pored suza na jednostavan i primamljiv način izmamio mnoge osmjehe. Uistinu je ovo bilo večer za pamćenje.

Mesdžid našeg džemata je bio isuviše mali da bi primio sve vjernike koji su htjeli obaviti namaz i prisustvovati ovom velikom skupu, oni koji su stariji poslije su govorili kako ne pamte ovakvu ikrar dovu. Dovu budućim hadžijama, nakon halala kojeg je od prisutnih ispred svih hadžija zatražio Aldin ef. Kusur, imam džemata Hannover, je proučio Halim ef. Alibašić. Ovogodišnje hadžije našeg džemata su: Miljhat Muslić (bedel za majku Umihanu), Amir Kozlo, Mezruk – Dino Begović, Elez Čalaković, Rasim Berberištanin, Miralem Planja, Hamdija Smailhodžić, Akif i Hatidža Hozan, Sejad i Amira Muratović,  Amina i Aldin Kusur.

Nakon proučene dove prisutupilo se klanjanju jacije – namaza, a potom i bogatoj večeri koje su pripremile vrijedne džematlijke, pored hanuma budućih hadžija posebno trebamo spomenuti slijedeće vrijedne džematlijke: h. Nafija Pepić, Muradija Muslić, Raza Džanković, Hasija Makić, Emina Bajramović. Milomo Uzvišenog Allaha da ih sve obilno nagradi.

Uz večeru se nastavio muhabet i ugodna atmosfera do u kasne sate.

Molimo i upućujemo dovu Uzvišenom da ukabuli hadždž našim budućim hadžijama.

A.K.

Nema komentara.

Upišite komentar