Pokrenuto organiziranje bošnjačke omladine za regiju Hessen

Ramazan u džematu Darsmtadt je između ostalog obilježio i omladinski iftar dana 11.8.2012., organiziran za omladinu sa regije Hesen kojoj i mi pripadamo. Na tom iftaru, a prema prethodno utvrđenom planu sa sjednice regionalnog odbora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) za regiju Hesen se pokrenulo i pitanje omladinskog organiziranja bošnjačke omladine na nivou ove regije. U tu svrhu je izabran koordinacioni odbor u sastavu:

  1. Armin Mešinović
  2. Ismail Džinić
  3. Tarik Omerbašić
  4. Amina Harambašić
  5. Harun Zlojo
  6. Sumedin Alić

Kao osnovni zadatak u periodu koji je uslijedio stavili smo sebi u zadatak da upoznamo omladinu svih džemata sa idejom našeg neophodnog organiziranja, koje jedino može biti garant međusobnog upoznavanja, uvezivanja i djelovanja. Prvi korak na tom putu smo označili nužnost organiziranja omladine na nivou džemata.

Radi ostvarivanja ovih ciljeva poduzeli smo slijedeće aktivnosti:

a)    Svi prisutni omladinci na sastanku kao predstavnici svojih džemata su raširili našu ideju među omladinom u svojim džematima (na sastanku su bili predstavnici 4 džemata: Darmstadt, Offenbach, Wiesbaden i Frankfurt)

b)    Putem interneta smo nastojali dodatno aktualizirati ovu temu kroz fejsbuk grupu

c)    Organizirali smo sastanak koordinacionog tijela

Održali smo sastanak 22.09.2012. u 19:00 na kojem smo nastojali da usmjerimo dalje aktivnosti na postizanju našeg konačnog cilja, a on je formiranje Asocijacije mladih IZBNJ na nivou regije Hessen. Na tom Sastanku smo poćeli jednu Tradiciju koja će, inšAllah, vjekovima da spaja bošnjačku omladinu, ne samo na nivou Hessen-a, već i cijelom Njemačkom.

Nakon Akšam-Namaza predstavilo se koordinaciono tijelo koje je i postavilo veoma bitna pitanja prisutnoj Omladini. Zašto smo se ovdje sastali? Kako izgleda naša budućnost? Bilo je raznih odgovora i veoma je aktivno se diskutovalo o tim pitanjima. Nakon toga smo vizualizirali našu vezu uz jednu igru.

Tu se vidi kako je bitno da svako „drži“ i sudjeluje u našoj vezi. Također je bitno da se vidi da takva jedna veza nije jednostavna.

Nakon Jacije-Namaza smo uživali u jelo koje je pripremila Omladina Wiesbaden i uz kahvu i kolače smo sjedili i družili uz lijep razgovor do kasno u noć. Da nije bilo obaveza sjedilo bi se i do Sabah-Namaza.

Bitno je za istaći da na osnovu dosad poduzetih aktivnosti među omladinom vlada optimizam, a među nama koji smo se direktno uhvatili u koštac sa rješavanjem ovog pitanja osjeća se entuzijazam. Duboko vjerujemo da ovaj projekat može da uspije ako svi sa svoje strane damo ono što je u našem domenu. Naposljetku je se nadati da ovaj projekat može da postane prepoznatljiv i primjenjiv kao urnek za organiziranje bošnjačke omladine na nivou cijele Njemačke.

Nema komentara.

Upišite komentar