Održana osamnaesta sjednica Mešihata IZBNJ

U subotu 29.09.2012. godine u Wiesbadenu je održana 18. redovna sjednica Mešihata IZBNJ (03/12 – 18) na čijem se dnevnom redu našlo osam tačaka. Nakon utvrđivanja kvoruma i usvajanja zapisnika sa prošle sjednice Mešihata, prešlo se na razmatranje tačaka dnevnog reda.

Centralne teme ove sjednice Mešihata, kojima se posvetilo najviše pažnje,  bile su: analiza ramazanskih aktivnosti na prostoru IZBNJ, organizacija hadždža, analiza rada Fonda Gazi Husrev-beg i projakat kalendari 2013.

Pismene izvještaje o aktivnostima u toku mjeseca ramazana podnijeli su predsjednik Mešihata, Muftija, referent za finansije te glavni imami regija, osim regije Bayern, čiji glavni imam nije prisustvovao ovoj sjednici Mešihata. Iz diskusije koja je uslijedila zaključeno je da se ovaj ramazan može ocjeniti jako pozitivno, kako po aktivnostima u džematima, tako i kada su u pitanju akcije Mešihata IZBNJ. Iako je ramazan gotovo cijelo područje Savezne Republike Njemačke zahvatio u jeku školskih ferija, zabilježen je pozitivan rezultat kada su u pitanju uplate zekata i sadekatu-l-fitra, u kojima su učestvovali svi džemati. O rezultatima ovih akcija džemati će biti uskoro detaljnije informisani. Ono što posebno raduje je činjenica da su mnogi „mali“ džemati ostvarili iznenađujuće velike rezultate, dok su s druge strane neki brojčano veliki džemati  ostvarili gotovo neznatan uspjeh. Mešihat IZBNJ je osudio ovakav pasivan odnos tih džemata naspram Zekata kao jednog od stubova islama.

Analizirajući rad i uspjeh imama, Mešihat IZBNJ je posebno istakao zalaganje i aktivnosti dvojice imama. To su:

  1. Duran ef. Pintol, imam džemata Oberhausen, za ostvarene najbolje rezultate u prikupljanju Zekata i Sadekatu-l-fitra. Ukupna realizacija Zekata i Sadekatu-l-fitra u njegovom džematu iznosila je 14.560,- € i
  2. Omer ef. Sarajlić, imam džemata Dortmund, za najbolje rezultate u prikupljanju stipendija za Fond Gazi Husrev-beg. U njegovom džematu prikupljeno je ukupno 20 stipendija od po 500,- €.

Njima je Mešihat odao posebno priznanje a narednom prilikom biće im uručene zahvalnice kao i nagrade za nesebičan angažman u toku mjeseca ramazana. Mešihat IZBNJ je također istakao i pet najuspješnijih džemata u akciji Zekata i Sadekatu-l-fitra, te prikupljanja stipendija za Fond Gazi Husrev-beg.

A akciji prikupljanja Zekata i Sadekatu-l-fitra posebno su istaknuti slijedeći džemati:

1. Oberhausen    14.560,-
2. Hamburg         12.930,-
3. Mannheim      10.249,-
4. Hannover          9.595,-
5. Kamp Lintfort   8.080,-

Kada je u pitanju akcija prikupljanja stipendija za Fond GHB, Mešihat je posebno istakao slijedeće džemate:

1. Dortmund      20 stipendija
2. Mannheim     15 stipendija
3. Saarbrücken  11 stipendija
4. Kirchheim-Teck  9 stipendija i
5. Frankfurt (BKC)  8 stipendija

Time je i rad Fonda Gazi Husrev-beg ocijenjen kao izrazito pozitivan. U toku mjeseca ramazana sakupljeno je ukupno 140 stipendija, koje će biti dodijelje učenicima i studentima 17.10.2012. godine u Sarajevu.

Hamid ef. Pintol, podpredsjednik Mešihata IZBNJ, Pašo ef. Fetić, muftija, Edin Atlagić, predsjednik i Zenahir Mraković, generalni sekretar

U nastavku sjednice izvršena je analiza dosadašnje organizacije hadždža. Opširne izvještaje po ovoj tačci dnevnog reda podnijeli su predsjednik Mešihata, referent za finansije i sekretar. Sve pripreme za odlazak na hadždž uspješno su privedene kraju. Ukupan broj od 117 hadžija koliko ih ove godine na hadždž putuje u organizaciji Mešihata IZBNJ najbolje govori o sprovedenoj akciji. U diskusiji koja je uslijedila izneseni su, na bazi ovogodišnjeg iskustva, i prijedlozi kako bi se organizacija hadždža mogla još bolje optimirati,  posebno u pogledu izgradnje čvrste organizacijske strukture. U okviru ove tačke dnevnog reda donesena je i odluka o organizaciji umre u aprilu 2013.

Na kraju sjednice tim za izradu kalendara je predstavio i prve rezultate svog dosadašnjeg rada na ovom projektu. Mešihat je od nekoliko iznesenih prijedloga za štampu izabrao inovativno rješenje po kome će IZBNJ ubuduće biti prepoznatljiva. U okviru ove tačke dnevnog reda još jedanput je podvučena važnost projekta kalendara za IZBNJ iz kojeg se finansiraju mnoge druge aktivnosti i društveno korisni projekti koje pokreće IZBNJ te je izražena odlučnost da Mešihat IZBNJ poradi na  izdavačkoj djelatnosti. Ove godine Mešihat IZBNJ će pored zidnih kalendara, štampati i stolne kalendare kao i džepne vaktije. Porudžbe se već sada mogu izvršiti.

                                                                                                                                                                        Z.M.

Nema komentara.

Upišite komentar