Molitve za mir u islamskom Centru Köln

U sklopu raznovrsnih dešavanju manifestacije „Interkulturalna sedmica“ grada Köln, a u organizaciji džemata Köln i Vijeća religija Köln, u nedjelju 30.09.2012 godine održan je skup pod nazivom „Mirom do zajedničke sreće“.

Učenjem odlomaka Kur'ani Kerima, izvođenjem  ilahija, čitanjem citata iz Biblije i pjevanjem pobožnih pjesama odaslate su poruke i molitve mira u Velikoj Sali Centra. U jednosatnom programu učešće su uzeli:

–          Bosanska islamska kulturna Zajednica „Gazi Husrevbeg“ e.V. Köln.

–          Katolički Stadtdekanat Köln

–          Franjevački hor

–          Neoapostolička crkva

–          Židovska Zajednica

–          Turska islamska Zajednica – DITIB

–          Bahai  Zajednica

–          Turska zajednica – VIKZ

–          Katolička crkva

–          Evangelistička crkva

Na kraju su svi učesnici zajedno pročitali Molitvu za mir Ujedninjenih Nacija.

Poslije molitvi gosti su imali priliku da uživaju u bosanskim kulinarskim specijalitetima koje su priredile vrijedne i aktivne žene džemata Köln, kao i u slušanju bosanskih ilahija i sevdalinki.

Na kraju je imam džemata Mustafa ef. Hadžić u jednosatnom vođenju kroz džamiju goste upoznao sa historijatom  džemata Köln, njegovim razvojem, aktivnostima, posebnostima i izazovima.

Gosti su iskazali svoju radost da je Bosanska Zajednica Kölnu ovim današnjim skupom još više učvrstila mostove suradnje, suživota i zajedničke brige za bolju budućnost svih ljudi bez obzira na njihovu rasnu i religijsku pripadnost.

Članovi Vjeća religija će u organizaciji Islamske Zajednice Köln, Christlich-Islamische Gesellschaft e.V. iz Kölna i Franjevačkog reda, posjetiti Bosnu i Hercegovinu od 06 do 13 oktobra ove godine prilikom čega će posjetiti Sarajevo, Mostar, Konjic, Stolac, Srebrenicu, Tuzlu, Travnik, Kraljevu Sutjesku, Visoko i Medresu u Čajangradu.

Nema komentara.

Upišite komentar