Džemat Oberhausen: Promovisana knjiga Hasana Hasanovića „Srebrenica – Zaboraviti ne smijem, halaliti neću“

Oberhausen, 03.07.2022. god. – Danas je u prostorijama džemata Oberhausen održana promocija knjige preživjelog svjedoka srebreničkog genocida Hasana Hasanovića pod naslovom „Srebrenica – Zaboraviti ne smijem, halaliti neću.“ Promotori su bili autor Hasan Hasanović i profesor Nerzudin Hajdarević.

U uvodnom izlaganju, prisutne je poselamio imam džemata Duran-ef. Pintol, koji je istakao značaj kulture sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini.- U njemačkom školskom sistemu se posvećuje posebna pažnja sjećanju na holokaust. Preživjeli jevreji u dubokoj starosti sa preko 90 godina drže predavanja u njemačkim školama o svojoj tragediji. U bosanskim školama takvo nešto nažalost još nije zaživjelo. Ove promocije su prilika da se podsjetimo i obrazujemo mlađe naraštaje o tragediji koja je zadesila naš narod – kazao je Duran-ef. Pintol.

Profesor Nerzudin Hajdarević govorio je o nekim detaljima iz knjige Hasana Hasanovića. Istakao je kako je Hasan nosio svoga ubijenoga brata 20 kilometara na svojim leđima do slobodne teritorije.
– Hasan Hasanović je jedan od rijetkih ljudi koji se odvažio da napiše svoju priču o Srebrenici. Knjiga govori o Hasanovom životu u Srebrenici i o svemu što je Hasan tu proživio sa svojom porodicom. Knjiga govori posebno o Hasanovom putu na slobodnu teritoriju u julu 1995. godine. Knjiga treba da služi kao dokument o onome što nam se desilo u protekloj agresiji i kao podsjećanje za nas starije i posebno za mlađe i buduće naraštaje – kazao je profesor Nerzudin Hajdarević.

Hasan Hasanović se osvrnuo na nekoliko detalja iz knjige. Posebno je bilo dirljivo njegovo kazivanje o oproštaju sa majkom i polazak sa dva mlađa brata prema slobodnoj teritoriji.

– 72 osobe što bliže što dalje familije ubijeno mi je za šest dana. Naša omladina ni u kom slučaju ne smije da zaboravi ovaj protekli rat. Smatram da mi je Allah dž.š. od 1995. godine podario jedan gratis život kako bi govorio o onome što sam proživio. Ne smatram se piscem, nego svjedokom genocida. Uprkos svemu, mi treba da tražimo mir sa svima. Ne ponovio se rat više nigdje i nikome – rekao je Hasan Hasanović.

Promocija knjige je održana u sklopu obilježavanja sjećanja na genocid u Srebrenici.

(Amar Pintol/igbd.org)

 

Nema komentara.

Upišite komentar