Džemat Ingolstadt obilježio trideset godina postojanja

U nedjelju 26.06.2022. u bavarskom gradu Ingolstadtu upriličena je manifestacija povodom trideset godina postojanja džemata Ingolstadt. Bogat programski sadržaj, ugodan ambijent, eminentni gosti, poznati umjetnici ukrasili su to nedjeljno popodne u ovome gradu na Dunavu.

Uvodno ašere proučio je Hasan ef. Džafić, džematlija džemata Ingolstadta. Riječ dobrodošlice kao i moderiranje cjelokupne manifestacije bio je zadatak imama džemata Ingolstadt mr. Muamer ef. Ćatića. Dalila Alagić je pozdravila goste i na njemačkom jeziku i predstavila sadržaj manifestacije.Potom se obratio predsjednik džemata gosp. Bahrija Seferović, koji je između ostaloga uz zahvalu i čestitanje, naveo imena dosadašnjih imama, predsjednika kao i vakifa ovog džemata.

Dugogodišnji imam džemata Rasim ef. Ramić evocirao je sjećanja iz tih, mogli bismo kazati, već davnih vremena, spomenuvši da je 29.09.1991 održana osnivačka Skupština, te da je 24.10.1991 pri nadležnom Sudu izvršena i službena registracija džemata.

Ispred IGBD-a prisutni glavni imam, dr. Halim ef. Alibašić i potpredsjednik Zajednice, Hamid ef.Pintol uručili su zaslužna priznanja pojedincima i džematu. Čestitke jubileja, ispred grada Ingolstadta, uputila je gospođa Ingrid Gumplinger, pohvalivši dosadašnju saradnju sa gradskim institucijama za koju vjeruje da će se nastaviti i u budućnosti. Prvi nastup od prisutnih umjetnika je imao Hidajet Zoletić otpjevavši dvije stare bosanske Sevdalinke.Skupu kojem je prisustvovalo oko 400 duša obratili su se također glavni imam regije Bayern Izet ef. Bibić, a potom i glavni imam Njemačke dr.Halim ef. Alibašić. Izaslanik reisul-uleme Husein ef. Kavazovića bio je bihaćki muftija hfz. Mehmed ef. Kudić je održao prigodan i koristan govor, podcrtavši važnost organiziranja Bošnjaka pod krovom Zajednice širom „bijelog svijeta“. Posebno je naglasio potrebu postojanja svijesti o blagodatima nebrojenima te Kur anu kao najvećoj blagodati.

Glavni gost u kulturno- umjetničkom dijelu programa je bio Armin Muzaferija, sa svojim saradnicima. Prvi dio njegovog repertoara je pobudio najljepše religijske emocije kod svih prisutnih, u drugom dijelu emocije nije manjkalo, no tad je bila prožeta osjećajima ka domovini, zavičaju, rodnoj grudi. U pauzi između dva dijela programa, nastupio je KUD Merak Ingolstadt, donijevši svojim nastupom miris domovine u ovaj dio zemaljske kugle. Domaćin se potrudio na najbolji način ugostiti sve prisutne, pripremivši bogat ručak i čašćenje.

Bio je to jedan lijep događaj za sve prisutne, uz dovu dragom Allahu, da naši bošnjački džemati širom svijeta postoje i djeluju do Dana sudnjega, pridružujemo se čestitkama upućenima džematu Ingolstadt.

Muamer Ćatić

Nema komentara.

Upišite komentar