Održana sjednica Izvršnog odbora IZBNJ

Wiesbaden, 09.06.2022. godina – U prostorijama IZBNJ je pod predsjedavanjem predsjednika IZBNJ, Zenahira Mrakovića održana sjednica novoizabranog Izvršnog odbora.

Članovima IO je glavni imam IZBNJ dr. Halim ef. Alibašić, prezentirao izvještaj o vjerskim aktivnostima u proteklom periodu sa posebnim akcentom na mjesec ramazan. Na osnovu izvještaja Glavnog imama, analizirani su rezultati, koje je IO ocjenio vrlo pozitivnim, obzirom na istaknuta poboljšanja i rezultate u odnosu na prethodnu godinu, u svim akcijama koje su sprovedene u toku mjeseca ramazana. Za uloženi trud je izražena zahvalnost svim uposlenicima, aktivistima i članovima Zajednice, koji iz godine u godinu bilježe bolje rezultate. U odnosu na prethodnu godinu je poboljšana i akcija stipendija fonda Gazi Husrev-beg, te će ove godine biti rekordni broj stipendista ovoga Fonda. Također su predložene i usvojene nove aktivnosti, koje će u sklopu Fonda stipendija u narednom periodu biti realizovane. Jedna od tih aktivnosti jeste da će ove godine biti dodijeljeno i 10 stipendija u Njemačkoj.

Tretirano je pitanje organizacije hadža i umre, te su na tom polju usvojeni konkretni prijedlozi u cilju boljih i kvalitetnijih usluga u korist naših članova i Zajednice. Posebno je istaknuto, da IZBNJ ulaže maksimalne napore, da se ovogodišnja organizacija hadža i pored jako otežanih uvjeta, koji su postavljeni pred sve islamske organizacije u Evropi, izvrši na najbolji mogući način za sve. Izvršni odbor IZBNj usvojio je okvirni ugovor kojim će se ubuduće regulisati organizacija hadža i drugih vjerskih putovanja.

Raspravljano je aktuelnim izazovima s kojima se susreću pojedini džemati, te je izrađen plan aktivnog uključenja članova IO, zajedno sa džematskim aktivistima, u iznalaženju najboljih rješenja za navedenu problematiku.

Istaknuta je opredijeljenost ka daljnjem institucionalnom jačanju kapaciteta Zajednice, kako kroz konstantna poboljšanja pravnih akata i normi, istovremeno i na polju što intenzivnijeg rada na terenu. Također je razmatrana inicijativa o uspostavi agencije za halal certifikat i donesena odluka o pokretanju saradnje sa agencijom za halal certifikat iz Tuzle.

Izložen je plan određenih aktivnosti u narednom periodu, sa posebnim akcentom na rad sa mladima i jačanju aktivnosti na tom polju.
Podržani su određeni projekti, koje su neki Medžlisi uputili prema krovnoj zajednici.

Razmatrano je više pristiglih molbi i dopisa koje su uglavnom, na osnovu trenutnih mogućnosti riješene i na koje je pozitivno odgovoreno.

Na sjednici su razmatrana i druga pitanja i prijedlozi u cilju za poboljšanje rada Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Nema komentara.

Upišite komentar