Uspješno završeni seminari za ovogodišnje hadžije (foto)


U subotu i nedjelju 22. i 23.09.2012.g. uspješno su završeni edukativni seminari za ukupno 117 hadžija koliko ih ove godine na hadždž putuje u organizaciji Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Seminari su održani na četiri lokacije a domaćini su bili džemati Hannover, Köln, Philippsburg i Augsburg.

Cilj ovih seminara bio je da se hadžije pred sami polazak upoznaju sa najvažnijim pitanjima vezanim za ibadet hadždžda ali i da se informišu o samom putu kako bi se za ovo veliko putovanje što bolje pripremili.

Predavači su bili  ovogodišnji vodiči: Izet ef. Bibić, Bahrudin ef. Omeragić,  Aldin ef. Kusur i imam Mustafa ef. Hadžić. Oni su u formi zanimljivih video-prezentacija hadžijama predstavili najznačajnije propise i obrede hadždža, istakli posebne vrijednosti ovog ibadeta i ukazali na znamenitosti Mekke i Medine kao posebnih mjesta.

O organizacijskom dijelu hadždža govorili su glavni imami Ishak ef. Alešević, Mehmed ef. Jakubović i Bilal ef. Hodžić. Pored niza korisnih informacija svoje iskustvo hadždža sa prisutnima u Philippsburgu podijelio je i dr. Senad Hadžiselimović koji je prošle godine obavio hadždž u organizaciji IZBNJ.

Posljednji blok seminara bio je predviđen za praktične savjete bazirane na dosadašnjim iskustvima vodiča.  Seminari su ocijenjeni kao  vrlo uspješni i korisni  budućim hadžijama  za  obavljanje ove islamske dužnosti.

Prvi avion sa našim hadžijama polijeće u nedjelju 14.10., drugi u ponedjeljak 15.10. i treći u subotu 20.10.2012.godine. Web-Portal IZBNJ će biti u stalnom kontaktu sa  hadžijama i o njihovom kretanju svakodnevno informisati našu javnost.

Ovom prilikom se zahvaljujemo domaćinima seminara, imamima i džematskim odborima navedenih džemata na iskazanom gostroprimstvu a hadžijama želimo hairli i sretan put, uz dovu Svevišnjem da im olakša obavljanje obreda i primi hadždž, ako Bog da.

U nastavku pogledajte par fotografija načinjenih na seminarima u Hannoveru, Kölnu i Philippsburgu.

Z.M.

[nggallery id=18]

Nema komentara.

Upišite komentar