Džemat Dreiländereck – Lörrach: Džemat svijetle budućnosti

Prirodna je činjenica da u brojčano velikim džematima unutarnja kohezija članstva postepeno slabi. Ported ovoga kod ovih džemata neprekidno raste težnja ka dijeljenju, izdvajanju, i stvaranju novih džemata. Tako da se postepeno prvoformirani džemat pretvara u džemat matice iz kojeg, i oko kojeg, u krugu nastaju manji džemati, u početku vezani, a potom djeluju kao posve samostalni i neovisni uz matični džemat iz kojega su potekli.

Od ovih novonastalih džemata neki postanu brojem veliki ali većina njih ostanu u broju svoga članstva značajno manji. Međutim, unutarnja povezanost članova ovakve zajednice u međusobnim kontaktima članova, kao i njihova vezanost uz džemat, te aktivan rad i briga rukovodstva i svakog pojedinačno o članstvu čine ove zajednice toplim, čvrsto povezanim i mjestima srdačnih bratskih i sestrinskih susretanja. Ovo jednostavno iz razloga jer je opstoj džemata vezan uz široku lepezu ponude sadržaja aktivnosti i događanja, uz nastojanje za očuvanje svakog od svojih članova sa aktivnim radom na pridobijanju novih članova. Tako je ovaj su-odnos zajednice i članstva jedan u biti pozitivni međuzavisni su-odnos koji rađa najboljim plodovima.

Osim stvaranja novih džemata načinom odvajanja od velikih džemata, u posljednje vrijeme otpočinje i stvaranje posve novih džemata u područjima u kojima do skora nije bilo formiranih džemata, a koja su područja u skorije vrijeme primila izvjestan broj useljenih muslimana Bošnjaka. Tako, nakon izvjesnog zatišja od jednog desetljeća ponovo raste interes za pokretanjem džemata što je potencirano novim valom useljenja u Njemačku počev od 2015. godine na ovamo.

Pokretači novih džemata su nova generacija Bošnjaka voljnih da dadnu žrtvu na ovom planu. Oni su novi u ovoj sredini, ali i novi na putu kojim se kreću. Dok je prvu generaciju činilo radništvo i zanatlije ovaj posljednji val još dodatno čine i medicinari, tehničari, profesori i inženjeri. Ponijeli su iz Domovine sa sobom nauk vjere i vjersku praksu, ali iznad toga žar vjere u dušama i srcima svojim, te su u susretu sa novom sredinom i kulturom, osjetili  jaku potrebu za prostorom u kojem bi se okupili, međusobno upoznali, povezali, zbližili, i ojačali, kako bi sebe i svoje porodice sačuvali. A mesdžidi, po Allahu uspostavljene ustanove, posve su bliski prirodi ljudskoj sa svojim molitvenim središtem, mektebskim učilištem, bibliotekom, prostorom za opuštena druženja i razgovore, i uz ovo to su mjesta socijalne brige i najsigurnija skloništa.

Jedna zajednica koja je istom u razvoju bila je domaćin dvodnevnom skupu svojih članova, prijatelja i vrijednih uzvanika. U dane, petak i subota, 11. i 12. marta, 2022. godine Džemat Dreiländereck – Lörrach, u gradu smještenom, na samom ćošku na kojem se ukrštaju Njemačka sa Francuskom i Švicarskom priredio je, za ovu priliku, u iznajmljenoj sali, u susjednom Weil am Rhein-u, svečanost o kojoj će se dugo pričati i koja će se dugo pamtiti.

Ovaj džemat osnovan je 11. jula, 2020. godine. Registrovan je u Sudu na temelju unificiranog Džematskog statuta IZBNJ sa adresom i svim potrebnim pratećim elementima koji čine Zajednicu registriranom. Obzirom na početni rad i skroman broj svojih članova na nivou šire Zajednice za sada se tretira kao njen Pridruženi član.

Usljed izolovanosti zbog virusne pandemije prvu svoju skupštinu nakon osnivačke organizovali su on-line, a ovu drugu godišnju izvještajnu skupštinu obavili su u sali, 12. marta, 2022. godine. Osim podnesenih izvještaja od strane predsjednika IO g. Dedukić Džemala u kojem je hronološki predstavio brojne sadržaje aktivnosti u Džematu koji za svoj početni period pokazuje visoke rezultate u radu i širok spektar aktivnosti; i blagajničkog izvještaja g. Skrobo Emira koji je predstavio financijsko stanje ove zajednice koja broji tek 28 svojih članova, i raspolaže sa odveć skromnim financijskim sredstvima, a učestvuje ravnopravno sa većim džematima u radu, nije ostalo drugo nego da se prezentirani rezultati od Skupštine prihvate. Skupština je uvažila u međuvremenu dijelom izmijenjeni sastav članova Izvršnog odbora i dala mu podršku.

Po pitanju planiranih aktivnosti zanimljiv je bio Prijedlog plana za 2022. godinu koji je izložio imam Ishak Alešević, a u kojem su uz vjerske obuhvaćene i kulturne aktivnosti. Imam je angažovan u dane vikenda kada se uglavnom i odvija vjerski život kroz namaze, predavanja, i dvodnevnu vjersku pouku gdje je već upisanih 30 polaznika od kojeg broja njih četvoro usavršilo je pismo i uče stranice Kur'ani kerima. Odbor je Muslija Aminu, Saru Redžić i Vedada i Kerima Dedukić darovao po primjerkom Kur'ana i novčanim nagradama.

Pored aktivnosti Mekteba ovaj džemat ima naročito izražen ženski aktivizam. Na susretima žena gošće su često žene i iz udaljenijih džematskih zajednica. Tako je bilo i uvečer  pred Skupštinu kada je bio upriličen jedan kulturno-zabavni program za žene i djevojke kojem je prisustvovala i ef gosp. S. Alešević. Ovo veče  Bošnjakinja posvećeno ženi, ali jednako i Danu nezavisnosti okupilo je i žene i iz udaljenih džemata i dupke je ispunilo dvoranu.

Vikendom su, uz vjerske, uključeni i kulturni i sportski sadržaji. Džematsko rukovodstvo pokrenulo je subotnje redovne sportske termine, a radi se i na organizovanju dopunske škole. Stoga je na Skupštini riječ uzela i gospođa  Konzul Edina Jusufović koja je podržala pokretanje škole i darovala udžbenike, i dala konkretna uputstva za rad nastavnici gosp. Osmić.

Rad Skupštine pratili su Predsjednik Džemata Luzern kao i jedna neformalna grupa džematlija iz Stuttgarta dok je ispred IZBNJ Medžlisa Stuttgart Skupštinu nadgledao i dao u radu vrijedan doprinos Mr Enver ef Pašalić – Glavni imam. On je u nekoliko navrata svojim obraćanjima popraćenim Kur'anskim ajetima, hadisima i primjerima iz svakodnevnice ujedno i održao jedan visok nivo skupa ove vrste i uz to dao mu jedan vedar i optimističan ton. Posebno kada je bila potrebna ohrabrujuća riječ podrške za ulazak u projekat prikupljanja novčanih sredstava  i njihovog ulaganja u fond za obezbjeđenje vakufskog objekta podršku je pružio i Mr Pašalić. Mr Pašalić također linkom je uspostavio vezu sa gosp. Pašalić Mensurom ispred Rijaseta i gosp. Konzulom dr. Muhić Beganom koji su rad ovoga džemata i njihov projekat podržali.

Izvedenim ulturno-zabavnim programom sevdaha kojim je dominirao lijepi glas Mumina iz Tešnja završen je ovaj dan nakon uspješno završene Skupštine Džemata.

Na kvalitetnoj organizaciji i planu programa sve čestitke upućujemo Izvršnom odboru. Međutim, ništa manje dugujemo poštovanje i zahvalu ženskom dijelu i omladini ovoga džemata koji su u tolikoj mjeri svojom pažnjom i susretljivošću osvojili prisutne da su se, domaći i gosti, tek kasno poslije ponoći uputili svojim kućama odista kao rijetko kada tako sretni i zadovoljni.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar