Džemat Oberhausen: Održana svečanost hatmi za 24 svršenika mekteba

Oberhausen, 05.12.2021. – U džematu Oberhausen (Medžlis NRW) danas je održana svečanost hatmi za 24 učenice i učenika iz mekteba u starosnoj dobi između 15 i 18 godina. Hatme u islamskoj tradiciji Bošnjaka predstavljaju tradicionalni završni mektebski ispit i svečani završetak mektebskog obrazovanja. To je svojevrsni maturalni ispit (Abitur), koji dolazi kao kruna nakon dugogodišnjeg pohađanja mektebske pouke. U procesu mektebske pouke učenici su sticali zanje iz sljedećih islamskih disciplina: Kiraet – učenje Kur'ana, Akaid – islamsko vjerovanje, Fikh i ibadat – islamsko obredoslovlje, Ahlak – islamski moral i ponašanje, te Historija islama. Zbog loše epidemiološke situacije ova svečanost je održana u krugu najbliže rodbine i uz poštivanje pravila 3G.

U svom uvodnom obraćanju, Duran ef. Pintol, imam džemata je dao kraći presjek mektebskog obrazovanja ove grupe i posebno ukazao na vanredne okolnosti u održavanju nastave sa kojima smo se suočili nakon izbijanja pandemije corona virusa. Spomenuo je da na mektebsku pouku u džematu Oberhausen, koji trenutno broji 580 članova, u ovoj školskoj godini upisano 220 učenika i učenica. Obraćajući se učenicima i njihovim roditeljima on je između ostalog istakao da je znanje stečeno na mektebskoj pouci samo kapljica u moru znanja.

– Zato nemojte nikada biti previše ponosni na sebe ili oholi, ne daj Bože, pa da pomislite da ste dovoljno naučili i da ne trebate dalje učiti i saznavati. Zahvaljujući ovom znanju vama se samo otvorila kapija za dalje učenje i usavršavanje. A svako znanje se može i zaboraviti i izgubiti. Zato je i rečeno, da je ponavljanje majka znanja. Ovo znanje se zbog svoje važnosti mora uvijek obnavljati, i to kroz praktikovanje islamskih dužnosti i obreda, a onda ga treba dalje proširivati i usavršavati. Znajte, da je ovo znanje najvažnije za vas, koje ste ikada mogli naučiti. Zašto? Zato, što ćete zahvaljujući ovom znanju postati poslušni Allahovi robovi i živjeti životom muslimana i muslimanki. To je znanje zahvaljujući kojem ćete, in ša'Allah zaraditi džennetsku nagradu, koja je vječna. Nemojte sebi dozvoliti da vaš završetak mektebskog obrazovanja bude i kraj vašeg dolaska u džamiju. Nastavite dolaziti u džamiju na omladinska druženja, predavanja, namaze i druge džematske aktivnosti. Vi ste generacija, koja će jednog dana, in ša'Allah da preuzme brigu o ovoj džamiji i ovom džematu. To je emanet, kojeg trebate biti dostojni – kazao je Duran-ef. Pintol u svom obraćanju djeci i roditeljima.

Džemat Oberhausen trenutno broji 580 članova, a u ovoj školskoj godini u mektebu je upisano 220 učenika i učenica.

U nastavku programa učenici su pokazali zavidan nivo znanja kroz učenje Kur'ana i kroz odgovore na postavljena pitanja iz ostalih islamskih disciplina.

Skupu se na kraju obratio Ruvejd-ef. Jahić, dugogodišnji imam u džematu Witten, a od nedavno imam u penziji. On je čestitao imamu, učenicima i njihovim roditeljima na postignutim rezultatima i znanju koje su pokazali kroz ovaj ispit.

– Ovaj rezultat je velik i poseban, ako se imaju u vidu izazovi i poteškoće koje prate nastavno-odgojni proces u mektebima u ovoj sredini. Naši učenici sve teže govore i razumijevaju bosanski jezik. Također, nakon svih obaveza njima preostane malo vremena za dolazak u mekteb. Do ovakvih rezultata se dolazi i zahvaljujući velikoj žrtvi roditelja. Ipak, mekteb ima nezamjenjivu ulogu u islamskom odgoju i obrazovanju, posebno u jednoj nemuslimanskoj sredini. Kroz naše mektebe mi čuvamo našu vjeru, kulturu, jezik i tradiciju. Duran-ef. je kao imam i muallim ovog džemata, zajedno sa svojim saradnicima i džematskim odborom još jednom dokazao da mekteb u Oberhausenu ima dugogodišnju tradiciju dobrih rezultata. Čestitam još jednom svima i molim Allaha dž.š. da vas učini redovnim džematlijama i muktedijama ovog džemata – kazao je Ruvejd-ef. Jahić.

Nakon učenja ašareta, kratkih sura i zajedničke dove, uslijedilo je zajedničko fotografisanje i dodjela završnih diploma i prigodnih poklona.

Svoju hatmu su uspješno okončali ove učenice i učenici: Balagić Aldin, Bjelić Kenan, Dedić Alma, Dedić Melisa, Dedić Kenan, Delalić Lajla, Dubinović Aida, Ferhatbegović Edin, Gačan Edin, Halilović Aida, Halilović Misala, Ibralić Amil, Jakupović Lamija, Kadić Albina, Kadić Sanela, Kadić Šejla, Keranović Almedin, Keranović Belmin, Ljajić Maida, Mekić Ilma, Omerović Semin, Račić Alisa, Smajlović Nejla, Suljić Nejla.

(Amar Pintol/igbd.org)

Nema komentara.

Upišite komentar