Početak mjeseca Rebi'u-l-evvela

Poštovani imami, uvaženi predsjednici, članovi džematskih Odbora, braćo i sestre,

večeras od akšam-namaza nastaje odabrani mubarek mjesec Rebi`u-l-evvel, mjesec u kojem se rodio najveći čovjek koji jedošao na ovaj svijet, posljednji Allahov poslanik – Muhammed a.s.

Zato je za nas prilika da se, posebno u ovom mjesecu, družimo sa našim voljenim Poslanikom i da iz njegove riznice blaga uzimamo prirodne lijekove kako bi olakšali svome srcu i svojoj duši. Poslanikovi savjeti su dostupni svakome ko to poželi.

Riječ MEVLUD ima nekoliko značenja, na prvom mjestu rođenje Allahovog poslanika, zatim obnova, preporod, rađanje, novi život, buđenje, radost, ljepota, oživljenje. Osjećanje radosti zbog rođenja Muhammeda a.s. treba imati svaki dan tokom godine, a ne samo u ovom mjesecu. Vrlo je važno da se ljudi, džematlije, rodbina, komšije, prijatelji i poznanici sastaju i slušaju Kur`an, da uče salavate, tekbire, mevlud, ilahije, slušaju kazivanja o Allahovom Poslaniku, kako bi svim svojim bićem osjetili da se nalaze u njegovom društvu. Bez druženja sa Poslanikom život je praznina i promašaj, a sa njim je sreća, zadovoljstvo, uspjeh i spas.

Gospodaru naš, mi Te molimo da nam podariš ljubav da volimo našeg Poslanika i da ga što više upoznamo.

Povodom nastupajućeg mjeseca Rebi`u-l-evvela, vama, vašim porodicama, džematlijama, Bošnjacima i Bošnjakinjama i svim muslimanima koji su vezani za naše džemate želim mubarek, da u ovome mjesecu doživimo što više radosti i uspjeha.

Iskren selam!

Halim ef. Alibašić

V.d. GI IZBNj

Nema komentara.

Upišite komentar