Svečanost hatmi u džematu Hamm

Dana 14.03.2021 u džematu Hamm upriličena je svečanost hatmi. Bio je to nesvakidašnji događaj. Dvadeset i dva (22) polaznika mekteba su davali hatmu, odnosno nakon visegodišnjeg pohađanja mekteba, isti su završili.

Toga dana u 12 sati, u džamiji, počeo je program uz prisustvo roditelja, njih 40 , 22 svršenika mekteba i predsjednika džemata hadži Sabrije Neimarlije. Imam Nedžad ef Nuhić, kojem je ovo treća generacija koju izvodi na hatme u Hammu, uz dobrodošlicu, uputio je djeci i roditeljima nekoliko poruka, savjeta i naravno čestitku na upornosti. Iako je svečanost bila sa ograničenim brojem prisutnih, to nije umanjilo radost niti djece niti roditelja. Svjesni su da je najbitnije ono što nose u sebi i što će ih ako Bog da čuvati i usmjeravati kroz život. U vremenu sveopće komercijalizacije, nerijetko i ovakvih svečanosti, možda je i dobro da je prošlo skromnije. Ostaće u sjećanju ono što i treba.

Zadnju godinu, otkako su nastupile mjere opreza zbog Covida19, nastava se ipak odvijala u džamiji a jednim dijelom i online. Nije se stalo, iznalazilo se načina da se nastavi. I na kraju se uspjelo hvala Bogu.

Mora se priznati da je rijetkost da ovoliki broj djece daje hatmu i da svi znaju dobro učiti Kur'an i osnove svoje vjere. Ovo je čitavo jedno odjeljenje. Šteta što se svečanost nije mogla organizirati u normalnim okolnostima uz prisustvo mnogobrojne rodbine i prijatelja. Nadamo se da će i ovako biti podstrek djeci a posebno roditeljima da šalju djecu u mekteb i da znaju da vjerski život nije stao.

Molimo Allaha da svima upise u dobra djela!

Ovo su polaznici koji su davali hatmu:

 1. HANA (Amira-Sanel) MUSTEDANAGIĆ
 2. LARISA (Asmira-Amir) ALIHODŽIĆ
 3. SAMIRA (Azemina-Asmir) SILIĆ
 4. JASMINA (Firzeta-Elvir) BURNIĆ
 5. NADINA (Firzeta-Elvir) BURNIĆ
 6. NEJLA (Erna-Nisad) KIČIN
 7. ADMIRA (Hata-Admir) HABIBOVIĆ
 8. AMRA (Paša-Elvin) HODŽIĆ
 9. ESMA (Paša-Elvin) HODŽIĆ
 10. AZRA (Adisa-Džemal) SMAILOVIĆ
 11. SARA (Sanela-Haris) KERANOVIĆ
 12. AMRA (Sanela-Ibrahim) SIJARIĆ
 13. INELA (Suada-Aldin) KADRIĆ
 14. AMINA (Fatima-Mehmed) HALIMOVIĆ
 15. JASMINA (Suada-Jasmin) HALIMOVIĆ
 16. ŠEJLA (Edin-Elvira) HASANBEGOVIĆ
 17. ARNES (Aida-Senad) DURAKOVIĆ
 18. SEDIN (Jasmina-Seldin) ALIĆ
 19. ADNAN (Refila-Ekrem) DURAKOVIĆ
 20. MUHAMED (Ilma-Muadel) SPAHIĆ
 21. KENAN (Alma-Selver) ALIĆ
 22. HARUN (Suada-Admir) SADIĆ

Nema komentara.

Upišite komentar