13 godina ”Večeri Kur'ana i ilahija u džematu Kirchheim Teck”

Vjersko kulturna manifestacija  ”Večer Kur'ana Ilahija i kasida u džematu Kirchheim Teck”  pokrenuta je 2009. godine sa ciljem  jačanja  vjerske svijeti svojih članova, te izgradnje i očuvanja kulturnog identiteta Bošnjaka koji žive i rade u Saveznoj Republici Njemačkoj. Ovim se željelo pokazati da se Bošnjaci trebaju i mogu okupljati izvan džamijskih prostora kako bi spojili „ugodnos sakorisnim“, da se druže, opuste i raduju, ali čuju i ponesu korisne poruke i savjete o vjeri, kulturi i tradiciji.

Ova  manifestacija  je svake  godine terminski vezana za  01. mart – Dan nezavisnosti naše domovine Bosne i Hercegovine, tako da je jedan dio programa bio posvećen obilježavanju ovog značajnog datuma za sve  Bošnjake.

Učesnici i izvođaći programa bili su poznati alimi, učači Kur'ana, hafizi, te pojedinci i horovi ilahija i kasida, kako iz Njemčake, tako iz Bosne i Sandžaka. Na svim manifestacijama učestvovao je dzematski hor Bulbuli, recitatorska sekcija,  kao i učenici Bosanske dopunske škole.

Na prvoj manifestaci Večer Kur'ana ilahija i kasida učestvovali su imami Medžlisa IZ Sanski Most na čelu sa glavnim imamom Husein ef. Kovaćevićem. Gost i predavač bio je akademik prof. Dr. Enes Karić.

Učesnici narednih manifestacija bili su bihaćki muftija Hasan ef. Makić,  banjalučki muftija Nusret ef. Abdibegović, sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić, banjalučki muftija Edhem ef. Ćamdzić,  mostarski muftija Salem ef. Dedović, zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević, evropski muftija dr. Osman ef. Kozlić,  sarajevski muftija dr. Enes ef. Ljevaković, bivši muftija za Njemačku Mustafa ef. Klanco, zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić,  te vaizi Mensur ef. Pašalić šef Ureda za Dijasporu, hfz. Dr. Halil ef. Mehtić,  Suleman ef. čeliković, Izet ef. Čamdžić,  Sead ef. Seljubac, Aljo ef. Cikotić, Dzevdet ef. Šošić direktor travničke medrese, Bilal ef. Memišević  te mnoge druge značajne ličnosti iz kulturnog i političkog života Bosne i Sandžaka..

Sve prethodne manifestacije su krasili horovi koji su svojim učešćem kreirali poseban ugođaj, a od kojih su i: Hor Hamze iz Bužima, Ak-Saraj iz Kaknja, Gazel iz Sarajeva, Rejjan iz Sarajeva,  Džennetske ptice iz Travnika, horovi tuzlanske, travničke te bihaćke medrese, kao i horovi Selam džemata Ninberg, Hor džemata Ulm, te Hor džemata Švebiš – Gmind svi iz Njemake.

Zbog aktuelne pandemije izazvane Korona virusom, te nemogućnosti da se kao i prethodnih godina okupljamo u većem broju, odlučili smo se da ne prikidamo našu tradiciju obilježavanja manifestacije, te da se ovoga puta uz ovu reportažu prisjetimo Online nekih od  tih lijepih momenata, moleći Uzvišenog da nam omogući da se u što kraćem vremenskom periodu ponovo sastajemo i družimo u dobru, kao što smo to činili i ranije. Amin.

P.F.

Nema komentara.

Upišite komentar