Poruka u povodu Lejletu-l-miradža

Hamburg, 26. Redžeb 1442. H./ 10. mart 2021. g. – U povodu mubarek noći Lejletu-l-miradž, koja po takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastupa u akšam, u srijedu, 10. marta, v.d. glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, Halim ef. Alibašić, uputio je sljedeću poruku:

Bismillahirrahmanirrahim

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, Milosnom, Samilosnom; neka je salavat na posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda alejhi selam, na njegovu časnu porodicu, na plemenite ashabe, uzorite šehide i na sve mu`mine i mu'minke do Sudnjega dana.
Večeras od akšam – namaza nastaje  veličanstvena, odabrana noć, lejletu-l Mi`radž. U toj noći, Muhammed a.s. je imao odabrani put koji mu je Uzvišeni darovao. Na tom putu Allahov poslanik je vidio ljepote dženneta i predvodio namaz svim Allahovim poslanicima. Kroz svoje putovanje vidio je 5 džennetskih voćki koje su došle i nama na dunjaluk: Hurma, smokva, maslina, grožđe i šip. Na njima je pisalo – LA ILAHE ILLALLAH! To je zikr koji mi izgovaramo. Jedinu obavezu koju je Allahov poslanik dobio od Allaha dž. š. za sebe i svoj Ummet, na Mi`radžu, jeste namaz. Namaz je svjetlo i ljepota u našim srcima, dušama i životima. Namaz obavljamo radi zikra, radi sjećanja na Allaha dž.š., radi veze sa Stvoriteljem. Najvrjedniji zikr je namaz. Posljednje riječi Allahovog poslanika pred smrt bile su: ,,Čuvajte  namaz i pazite vašu porodicu”. Neka nas Allah dž.š. pomogne u našoj sedždi, zikru, dovi i teobi i neka nas učvrsti na pravom putu.
Povodom nastupajuće  mubarek noći od sveg srca vam mubarećleišem, da u njoj doživimo radost za naš namaz. Amin, ja Rabbel `alemin!

Nema komentara.

Upišite komentar