Na ahiret preselio Rasim Beširević – drugi po redu predsjednik džemata Gaggenau

U ponedjeljak, 1.3.2021, poslije ikindije namaza, klanjali smo dženazu namaz u odsutnosti i proučili dovu našem Rasimu Bešireviću, koji je preselio na ahiret u svojoj 45. godini.

Rahmetli Rasim je zbog teške bolesti bio prebačen na liječenje u Tursku, gdje je ubrzo i umro, a ukopan je 01.03. 2021. godine u rodnom gradu Sanskom Mostu.

S obzirom na to da nismo imali mogućnost organizovati ispraćaj ispred našeg džamije, a zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom korona-virusa, mnogi koji su željeli nisu imali priliku otići na dženazu u Bosnu, obavili smo dženazu u odsutnosti i zamolili smo Uzvišenog Gospodara da mu se smiluje, dobra djela ukabuli, grijehe oprosti, preko hrđavih postupka pređe i podari mu džennetske blagodati!

Naš Rasim je kratko živio na ovom svijetu, ali je mnogo učinio za svoju džamiju i džemat Gaggenau. Ostavio je u amanet svim muslimankama i muslimanima da se brinu o džamiji, čuvaju svoj džemat i Zajednicu.

Rahmetli Rasim je bio drugi po redu predsjednik ovog džemata, u periodu 2000-2004. godine, u vrijeme kad je džemat Gaggenau bio tek osnovan i u povoju, sa jako malo članova i velikom neizvjesnošću da li će uopšte preživjeti i opstati! Zajedno sa Jasmin ef. i odborncima, u to vrijeme je uspio održati džemat i očuvati njegovo postojanje. Također, sa efendijom i predsjednikom, tu su bili i Almir, Samir, Amir, Nermin, Dževad, Adis i drugi, skoro svi momci, mladi ljudi između 18 i 25 godina, ali hrabri i postojani nosioci džemata. Rahmetli Rasim je obavljao funkciju predsjednika džemata sa samo 24 godine!

Njihov angažman i ustrajnost na putu dobra podsjeća na Kur'ansko kazivanje o mladićima iz pećine, koje je ujedinila vjera u Allaha: „To su bili momci, vjerovali su u Gospodara svoga, a Mi smo im ubjeđenje još više učvrstili. „(Kur´an, sura Al-Kahf).

Roditelji rahmetli Rasima, majka Enisa i otac Hasib, su od prvih vakifa džemata Gaggenau, i mnogo su dali i uložili za svoj džemat. Rasim i njegova čestita hanuma Mubera, također su među prvim vakifima i jamcima ovog džemata.

Gospodaru Jedini, Ti si svjedok da je rahmetli Rasim Beširević jedan od najvećih vakifa i donatora džamije u Gaggenau, pa mu se smiluj i uvedi ga u Firdevs, a njegovim roditeljima, supruzi, djeci, sestri i čitavoj porodici podari strpljenja i učini da budu u Tvom dvorcu na Sudnjem danu! Amin!

Teško je bilo šta reći što bi njih utješilo, ali hadisi poput sljedećih govore o težini tog iskušenja i velikoj nagradi od Stvoritelja onima koji se strpe na njemu:

Rekao je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Kada robu umre dijete, Allah upita meleke: ‘Jeste li usmrtili dijete Moga roba?’, a oni odgovaraju: ‘Jesmo.’ Allah ih opet pita: ‘Jeste li uzeli plod njegovog srca?’ Meleki odgovaraju: ‘Jesmo.’ On ih opet pita: ‘Šta je rekao Moj rob?’ Oni kažu: ‘Zahvalio Ti je i rekao: Inna lillahi ve inna ilejhi radži‘un (Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo).’ Na to im Uzvišeni Allah kaže: ‘Napravite Mome robu kuću u Džennetu i nazovite je kuća zahvalnosti.’” (Hadis, Tirmizi, Ahmed)

Allahov Poslanik, a.s., je jako volio svoga sina Ibrahima, koji se razbolio i umro, prije nego je napunio dvije godine, što je veoma rastužilo Poslanika Muhammed, a.s., tada je, a.s.,rekao:

„O Ibrahime, ne mogu ništa učiniti za tebe. Allahova odredba se više ne može povratiti. Oči tvoga oca su plačne za tobom, a duša mu je tužna, ali, nikada neće izustiti riječi koje izazivaju Allahovu srdžbu. Da nema sigurnog i istinitog Allahovog obećanja da ćemo svi doći za tobom, još više bih plakao i tugovao za tobom.“ (Hadis, Tirmizi)

Nažalost, prije godinu dana, džemat Gaggenau je izgubio i svog prvog predsjednika, rahmetli Derviša Mravovića. Rahmetli Derviš i Rasim su ovaj džemat vodili ukupno deset godina. Rahmetli Derviš 6, a rahmetli Rasim 4 godine.

Oni su, zajedno sa svojim imamima, odborima i nekolicinom vrijednih džematlija, bili oni koji su ovaj džemat osnovali i podigli na noge, iako je to bio veoma težak i zahtjevan posao. Kao što sam rekao za rahmetli Derviša Mravovića kada je preselio, isto kažem i za našeg Rasima i njegovu porodicu, oni su gazije i pravi dušebrižnici ovog džemata, koji ne bi bio to što danas jeste bez njih!

Na nama ostaje da im činimo dove, da molimo Gospodara da im ukabuli ta njihova dobra djela, oprosti eventualne pogreške i uvede ih u Džennet, ali također i da se ugledamo na njih, njihovu ljubav prema vjeri i požrtvovanost u očuvanju svog džemata i Zajednice.

Gospodaru Milostivi, smiluj se svim našim vakifima i svim umrlima džemata Gaggenau!  Amin!

Ramiz ef. Kazija – Imam džemata Gaggenau

Nema komentara.

Upišite komentar