Povodom Lejletu-r-regaib – noći želja, dova i nade: Vrijeme preispitivanja naših postupaka, želja i ciljeva

Lejletu-r-regaib je prva od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak nama muslimanima najdražeg gosta – mjeseca ramazana. Ona nastupa uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a mnogi muslimani je kao odabranu noć obilježavaju u ibadetu.

Prema širom islamskog svijeta poznatim predajama, ovo je noć u kojoj je nagoviješten dolazak posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a.s., noć u kojoj ga je Amina zanijela. Uzvišeni Allah je na taj način ispunio svoje obećanje dato ljudima, poslavši im Poslanika, jednog od njih, koji će im biti uzor do Sudnjega dana. Bio je to početak jednog novog života, ali i početak nove historije čovječanstva, neizmjeran dar ljudskom rodu, vjerovjesnički pečat i milost svim svjetovima:

A Tebe smo samo kao milost svjetovima poslali(El-Enbija, 107)

Redžeb i š'aban su odabrani mjeseci, koje slijedi najodabraniji od svih, ramazan. Muslimani se posebno obraćaju svome Gospodaru dovom i dobrovoljnim ibadetima u ovim mubarek vremenima i na taj način se obogaćuju duhovnim vrijednostima i idealima koje ta vremena nude. Dova ili molba Allahu, dž.š., je bila i ostala duhovna spona i most koji povezuje Stvoritelja sa Njegovim stvorenjima, prilika da se putem skrušenosti, poniznosti, nade i želje, dokuči Njegova milost, blagodat i bereket.

Poslanik, a.s., nas je podučio da molimo Allaha početkom mjeseca redžeba da nam u njemu i š'abanu podari bereket, te da nam podari da dočekamo mubarek ramazan. Bereket se na našem jeziku definiše kao blagodat, blagoslov, blagoslovljena snaga božanskog porijekla, koja dovodi do obilja na materijalnom planu, a napretka i sreće na duhovnom planu.

Prilike koje pružaju mubarek dani i noći nisu dragocjene samo za približavanje Gospodaru kroz ibadet, nego su to i šanse da napravimo iskorak iz dinamičnog ritma života, iz stresa i brige, iz jednoličnosti svakodnevnice u riznice duhovnog bogatstva, smiraja, optimizma i rahatluka.

Iako vjernici provode čitavu godinu u ibadetu i pokornosti Uzvišenom Allahu, s ciljem postizanja Njegovog zadovoljstva i nagrade, ipak ova tri mubarek mjeseca predstavljaju razdoblje u kojem oni osjećaju najveći duhovni zanos i motivaciju za činjenje dobrih djela. Ova sezona, okrunjena mjesecom ramazanom, nosi poruku milosti i oprosta, mira i blagostanja. Srca postaju mekša, među ljudima se javlja veća solidarnost, samilost i potpomaganje.

Odabrana vremena su prilika da izađemo iz stanja zabrinutosti i tuge zbog ove situacije, nastale usljed pandemije koronavirusa, u stanje entuzijazma i duhovnog zadovoljstva. To je Božija milost data nama muslimanima upravo u ovom periodu, da zaboravimo na tren naše svakodnevne brige, da utonemo u ibadet i duhovni smiraj.

Također, nastupajući mubarek dani i noći su pravo vrijeme da preispitamo svoje želje, žudnje i strasti, da discipliniramo svoje ambicije i ciljeve, i postavimo sebi pitanje, da li smo tražili i tražimo li od Gospodara ono što je doista vrijedno?!

Sigurno da nam prioriteti nisu isti kao ranije, ovo vrijeme nam je donijelo i drugačije poglede na život, naše želje i nadanja su drugačija. Svima nama nedostaje puno toga iz našeg „normalnog“ života. Sada vidimo sve ono što nismo znali cijeniti. Ali, ipak trebamo biti zahvalni na onom što imamo, jer puno je blagodati i nimeta koje još posjedujemo, kojim nas je Gospodar počastio.

Allah dž.š., nam u Kur'anu kaže: “Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo još više dati.“ (Ibrahim, 7)

Ako budemo zahvalni na onom što još imamo, strpljivi na onome što smo izgubili, Gospodar će nam dati još više blagodati i možda nam zamijeniti ono što smo izgubili nečim boljim. Pozitivnost, optimizam i zahvalnost – zasigurno su najbolje osobine kojima se možemo okititi kako bi prevazišli ovu tešku situaciju u kojoj smo se našli.

Neka nam Uzvišeni podari mudrosti u našim postupcima, iskrenu namjeru i korist u našim željama, zahvalnost u našim srcima, bereket u ovim mubarek mjesecima i podari nam da dočekamo našeg najdražeg gosta – mjesec ramazan!

Hfz. Adela Kazija

Nema komentara.

Upišite komentar