Radna posjeta glavnog imama džematima na Baden Württembergu – Medžlis Islamske zajednice Stuttgart

U vremenu od subote, 09. januara, do četvrtka 14. januara, 2021. godine v.d. Glavni imam Halim ef Alibašić boravio je na području MIZ-a Stuttgart, na pokrajini Baden Würrtemberg. Medžlis obuhvata osamnaest džemata na širokom području ove Pokrajine. Prvi centar koji je GI posjetio bio je Džemat Mannheim. Dobrodošlicu Glavnom imamu ispred MIZ Stuttgart izrazio je Predsjednik IO Medžlisa I. Alešević poželivši mu uspješne posjete džematima, dok se na nivou džemata susretao sa džematskim imamima i rukovodstvima džematskih odbora. Posjete su bile kratke, uglavnom dvosatne, i imale su karakter da se kroz otvorene i opuštene razgovore Glavni imam upozna sa razvojem, stanjem, prilikama, započetim projektima, kao i načinom rada imama i džemata prilagođenom novonastaloj situaciji pandemije Covid-a 19 koja više od deset mjeseci koči cjelokupna područja rada i djelovanja, pa tako i rad Islamske zajednice posebno u pogledu obrazovanja i odgoja u vjeri. Posjete su tekle u pratnji GI Medžlisa Enver ef Pašalića.

Tokom posjeta izvršena su i svečana uručenja dekreta džematskim imamima sa isticanjem njihove simbolične i radne važnosti u smislu vezivanja uz maticu i pripadanja duhovnom središtu IZ Bošnjaka.

Opšta ocjena, na kraju izvršenih posjeta od strane v.d. GI Alibašića, bila je da je stanje u džematima, bez obzira da na manje nesuglasice i razmimoilaženja na relaciji imami i džematska rukovodstva uglavnom stabilno, da su mnogi džemati, unatoč svojoj malobrojnosti iskazali i kompaktnost i snagu da uđu u vrlo skupe projekte i da ih finaliziraju, da je rad na pripremi za registraciju Medžlisa uznapredovao, te da je najveći broj džemata iskazao veliko zadovoljstvo da ih se posjeti, i da se ovakva praksa nastavi.

Završnu posjetu, prema svome rasporedu v.d. GI Halim ef Alibašić upriličio je u Džematu Kirchheim-Teck Dettingen gdje je održao poduži sastanak u kojem je rezimirao svoja zapažanja tokom posjete džematima, zahvalio se rukovodstvu Medžlisa, a potom je iskazao zahvalu Paši ef Fetiću za predan i kvalitetan rad kako u Džematu, kao i paralelno uspješan rad u  svojstvu GI – Muftije IZBNJ, zahvalio se i džematskim rukovodstvima i imamima, kao i GI Medžlisa, na prijemu i izrazima dobrodošlice u ovom spesifičnom vremenu Pandemije, i poželio im daljnje uspjehe u radu.

 I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar