Informacija u povodu imenovanja vršioca dužnosti Glavnog imama IZBNJ

Vrhovni Poglavar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Dr. Husein ef. Kavazović  –  Reisu-l-ulema na sjednici Rijaseta Islamske zajednice od 20. oktobra, 2020. godine obznanio je svoju odluku o imenovanju Vršioca dužnosti Glavnog imama u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

Mr. sci. H a l i m ef. A l i b a š i ć

aktuelnog imama IZBNJ u Hamburgu kojem je visoka delegacija Rijaseta Islamske zajednice u prostorijama sjedišta IZBNJ, u prisustvu članova Izvršnog odbora, u subotu, 24. oktobra uručila dekret Reisu-l-uleme i svečanim činom dodjele dekreta uvela ga u dužnost Glavnog imama za Islamsku zajednicu Bošnjaka u SR Njemačkoj.

Imenovanje v.d. Glavnog imama uslijedilo je nakon što je u septembru 2020. godine Reisu-l-ulema razriješio dužnosti i povukao svoj dekret dosadašnjem Evropskom muftiji i Glavnom imamu, Predsjedniku Mešihata Dr. sci. Osman ef Kozlić.

O vršiocu dužnosti Glavnog imama dajemo slijedeće podatke:

Halim Alibašić rođen je 1957. godine u mjestu Ćurevo u općini Foča. Mekteb i osnovnu školu pohađao je u rodnom mjestu. Po završetku osmogodišnje škole pohađao je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu. Akademsko zvanje profesora arapskog i turskog jezika i književnosti stekao je na Odsjeku za orijentalistiku Filozofskog fakulteta. Uz imamski rad imam Alibašić nastavlja daljnji rad na akademskom planu postigavši zvanje magistra lingvističkih nauka a potom 2017. godine upisuje interdisciplinarni doktorski studij iz komunikologije koji uskoro privodi kraju. Objavio je više stručnih članaka i naučnih radova i knjigu.

Imamski poziv odabrao je kao svoj životni izbor i opredjeljenje što se od samog početka pokazalo kroz: iskazanu ljubav prema pozivu, radinost, umješnost, disciplinu, razvijanje u struci, i odricanja. Po završenom studiju 1984. godine postavljen je za glavnog imama –  vjersko-prosvjetnog referenta za područje Medžlisa Foča. Zamah u imamskom radu prekinula mu je agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kao dokazani patriota uključio se u prve redove odbrane Domovine. U svojstvu borca izrastao je po položaju do Pomoćnika komandanta 14. divizije, da bi mir dočekao u činu majora Armije R BiH sa odlikovanjem ‘Zlatni ljiljan’. Svoj daljnji rad imam Alibašić nastavlja izvan Domovine. Odlukom Rijaseta IZ postavljen je za imama u Hamburgu godine 1996. na kojoj dužnosti je ostao do danas.

U dosadašnjem radu i na širem planu imam Alibašić dao je vidan doprinos:
– u dva mandata, po četiri godine obavljao je dužnost Oblasnog imama za Regiju Nord;
– u vremenu 2007. do 2011. godine bio je Prvi Zamjenik Predsjednika Mešihata IZBNJ;
– od 2015. do 2019. godine bio je ispred IZBNJ član Sabora IZ u BiH.

Sagledavajući cjelokupan dosadašnji doprinos Halim ef. Alibašića Islamskoj zajednici Reisu-l-ulema Dr. Husein ef. Kavazović postavio je ovog iskusnog i dokazano kvalitetnog imama za Vršioca dužnosti Glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Nema komentara.

Upišite komentar