Predbajramski radni sastanak imama Medžlisa Stuttgart

U utorak, 28. jula, sa početkom u 17:00 sati, u prostorijama Džemata Kirchheim Teck – Lenningen održan je radni sastanak imama Medžlisa Stuttgart. Imame Medžlisa dočekao je i toplo primio, i ugostio Pašo ef Fetić pomoćnik Muftije-GI za vjerske poslove, i imam ovoga Džemata.

Glavni imam – Mr Enver ef Pašalić imao je mnogo razloga da sazove radni sastanak imama na kojem je prisutnima saopštio da je ovaj Medžlis još uvijek vodeći na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u nizu svojih aktivnosti. Rezultati proteklog ramazana su impresivni i na njima se GI nije mogao detaljnije zadržati osim što je pohvalio imame, džematska rukovodstva i džematlije za kvalitetan rad. Na Ahiret su, ovih dana preselili svima dragi i znani Mensur Brdar i Ahmed Mašić, kojima su proučene hatme, a na početku ovoga sastanka sjetili su ih se imami sa Fatihom. Da im se Allah dž.š. smiluje i daruje im Džennet, amin!

Nove mjere usljed Pandemije Cowida 19, i upućeno saopštenje u tom pogledu od strane Risu-l-uleme, nalažu pooštrene mjere opreza posebno na ovom području jer se u susjednom turskom džematu Schw. Gmünd nakon dženaze zarazila grupa vjernika. Dogovoreno je između ostaloga i povećan broj redara, skraćena obraćanja, obavljanje bajram-namaza u više grupa sa potrebnom distancom, upotrebom dezinfenkcionih sredstava, zaštitnih maski, serdžada, te nezadržavanje u prostorijama nakon obreda.

Aktuelizirana je i tema o produženju dekreta imamima i evidencija njihovog trajanja što je u nadležnosti Muftije dok su imami dužni prije njihovog isteka uredno Muftiji podnijeti zahtjeve za produženje. Ukazana je potreba za efikasnijim radom administracije Rijaseta IZ kod izdavanja dekreta.

Povećan vjerski život, kao istovremeni odlazak većeg broja imama na odmore, iziskuje da se u predstojećem periodu na Medžlisu odrede dežurni imami radi hitnih eventualnih usluga dženaza, kao i održavanja džum'a namaza u našim mesdžidima.

U skladu sa preporukama Muftije Kozlića na ovom radnom sastanku provedene su konsultacije po pitanju predlaganja eventualnih kandidata za mjesto Glavnog imama Medžlisa IZ Stuttgart. Imami su, pored toga što su svoje prijedloge od ranije proslijedili Muftiji, dodatno i na ovom radnom sastanku predložili su svoje kandidate kao najpogodnije za obavljanje ove funkcije. Inače, istaknuli su da je potrebno da imami kao struka predlažu Glavnog imama i to iz vlastitih redova aktuelnih džematskih imama sa područja MIZ-a Stuttgart, da se budućem GI odredi zamjenik u slučajevima njegove odsutnosti iz Džemata koji bi ga zamjenjivao u njegovom matičnom džematu, da se uspostavi funkcija Savjeta GI, kao i da se uvede plan, praćenje njegove realizacije, i analiza, te da se ubuduće poradi na usaglašenom i usklađenom radu na relaciji GI i Izvršni odbor MIZ-a kao preduslov kvalitetnom i uspješnom radu Medžlisa.

U jednoj veoma toploj, prijateljskoj atmosferi i raspoloženju, imami su završili ovaj pred-bajramski radni sastanak poželivši jedni drugima sretne mubarek dane Bajrama i ugodan odmor! I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar