U Phillipsburgu održan sastanak imama Medžlisa Stuttgart

U utorak, 30. juna, 2020. godine, u Phillippsburgu, održan je sastanak imama Medžlisa Islamske zajednice Bošnjaka Stuttgart koji pokriva 18 džemata sa širokog  područja pokrajine Baden-Württemberg.

Sastanku se, izuzev nekoliko opravdano izostalih, odazvao najveći broj imama koji su nakon uspostave mjera nekretanja, izolacije i zaštite uzrokovanih pojavom virusne pandemije, iskreno poželjeli da se susretnu i druže, ali i da valjano rade jer niz je otvorenih pitanja koja traže hitna i neodložna rješenja. Rad se odvijao uz pridržavanje propisanih mjera sigurnosti u lijepom ambijentu prostorija Džemata Phillippsburg i uz toplo gostoprimstvo  domaćina na čelu sa imam ef Zuferom Zahirović i Odborom Džemata koji su za ovu prigodu obezbijedili idealne uslove rada i čašćenje.

Sastanak je bio u znaku prilagodbe rada Islamske zajednice u vanrednim uvjetima čime je osim privrede, ekonomije i kulture  pogođena i Islamska zajednica. Iako su financijski rezultati pokazali velik i značajan pomak u akciji zekat i sadekatul-fitr porastom od približno 40 procenata više u odnosu na prošlogodišnju ramazansku akciju, na planu islamske prakse ibadeta – redovnih posjeta namazima u našim mesdžidima, kao i džum'a namazima, te na planu vjerskog poučavanja osjećaju se poteškoće usljed ograničenih izravnih kontakata i skupova što se pokazalo i na području cjelokupne IZ Bošnjaka u Njemačkoj. Potrebno je iznaći najoptimalnija rješenja kako bi se stanje zadržalo na postojećem nivou i ublažio eventualno veći pad. O ovim pitanjima bit će više u izvještajima koje ovih dana dostavljaju džematski imami na adresu Glavnog imama. Ovo su vitalna pitanja Zajednice i potrebno je neprekidno i dalje o njima raspravljati i dogovarati se.

Juli je mjesec žalosti i podsjećanja na genocid širom Bosne i Hercegovine izvršen nad nama Bošnjacima u periodu 1992. – 1995. godine; i naročito, kada je u vremenu od 09. do 13. jula, 1995. u Srebrenici i njenoj okolini izvršen genocid. Osim što će u petak, 10. jula biti u svim džamijama pročitana hutba Reis-ul-uleme, svaki od 18 naših džemata, imat će 11. jula, i svoju lokalnu komemoraciju sa: predavanjem, tewhidom, učenjem Kur'ana, tekbirima, salevatima, i sallom te dovama za šehide, za Bosnu i Bošnjake. Centralni skup sjećanja u povodu 25-te godišnjice genocida za MIZ Stuttgart održat će se u Mannheim u saradnji Islamske zajednice, BH udruženja Mannheima i Grada, u subotu, 11. jula, 2020. godine, na platou ‘Ehrenhof des Mannheimer Schlosses’, sa početkom u 11:00 sati.

Naročit problem iz godina 2019. i 2020. jeste izražena kriza u džematima na relaciji imam i džematsko rukovodstvo. Umjesto razrješenja problema najčešće dolazi do toga da imam napušta ovaj uzvišeni poziv imama,  ili imam odlazi u druge službe i zanimanja, ili se doškolovanjem i prekvalifikacijom priprema napustiti svoj poziv. Ovaj problem zahvatio je široko područje džemata dijaspore pa tako i IZBNJ, i našeg MIZ-a. U veoma žustroj raspravi, u kojoj je na čas dolazilo i do žučnih diskusija, i povišenih tonova, imami su iskazali svoje nezadovoljstvo sa položajem kako u široj IZ tako i lokalno u svojim džematima ukazujući na svoj nezavidan položaj tražeći zaštitu i kvalitetna i dugoročna rješenja svoga položaja. Iskazana je potreba da se o ovim pitanjima povedu razgovori u sa džematskim rukovodstvima, da se organiziraju skupovi džematskih imama i predsjednika, te da se u rješavanju ovih pitanja uključe i Mešihat IZBNJ i Rijaset Islamske zajednice.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar