Poseban dan u mektebu ❝Ikre❞: šestogodišnja Surāja Ahmetlić uspješno završila ḥifẓ ❝Amme-džuza❞

Protekle nedjelje, 29. septembra 2019. godine – prve radne sedmice u mektebskoj 2019/2020. godini, svi prisutni u prostorijama našeg Džemata imali su, zaista, nesvakidašnju priliku da uživo poslušaju učenje napamet posljednje sūre 30. džuza Kur'āna Plemenitog, sūre En-Nebe'/Vijest, od strane šestogodišnje SURĀJE (Vahida i Adise) AHMETLIĆ. Odmah na početku valja nam spomenuti jednu izuzetno važnu informaciju. Naime, Surāja je već četvrto, i posljednje, dijete ovih vrijednih roditelja koje je naučilo džuz ‘Amme napamet, što je, zaista, izuzetno golemo samo po sebi!

Prije naše male, ali izuzetno vrijedne, Surāje, ovaj veliki uspjeh ostvarili su još i neki drugi sedmogodišnji dragulji i polaznici našeg Mekteba:

 1. Deronjić Dāvūd,
 2. Deronjić Samija i
 3. Ridžāl Muṣṭafá, o čemu smo već ranije i blagovremeno izvještavali.

Surāja je, svukupno gledano za sve starosne dobi, DEVETI UČENIK mekteba ❝IKRE❞ koji je naučio ❝Amme-džuz❞ napamet. El-ḥamdu lillāh!

Aktuelni i nekadašnji polaznici mekteba IKRE koji su, bi-iznillāhi te'ālá, uspješno naučili ‘Amme-džuz napamet:

 1. Ajdin (Vahida i Adise) Ahmetlić
 2. Se'īd (Vahida i Adise) Ahmetlić
 3. Sumeja (Vahida i Adise) Ahmetlić
 4. Nurdin (Jasmina i Enise) Karamović
 5. Aiša (Almira i Zibe) Botonjić
 6. Dāvūd (Amira i Elmane) Deronjić
 7. Samija (Amira i Elmane) Deronjić
 8. Muṣṭafá (Armina i Selme) Ridžāl
 9. Surāja (Vahida i Adise) Ahmetlić

Imām El-Buhārī u svom ❝Ṣaḥīḥu❞ bilježi predaju od Osmāna b. ‘Affāna, raḍijallāhu ‘anhu, da je Vjerovjesnik, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem, rekao:

عَنۡ عُثۡمَانَ بۡنِ عَفَّانَ، رَضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُ، قَالَ: قَالَ ٱلنَّبِيُّ، ﷺ: «خَيۡرُكُمۡ [إِنَّ أَفۡضَلَكُمۡ] مَنۡ تَعَلَّمَ ٱلۡقُرۡءَانَ وَعَلَّمَهُ

❝Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur'ān – poduči se Kur'ānu, a zatim i druge podučava njemu.❞

Allāha, dželle ve ‘alá, molimo da našu Surāju izvede na put Ḥāfiẓe – Čuvara Kur'āna Plemenitog, a da njene roditelje – Vāḥida i Adisu, koji su najzaslužniji za ovaj njen uspjeh, nagradi nagradom spomenutom u predaji od Burejde, raḍijallāhu ‘anhu, u kojoj se prenosi da je on čuo Allāhovog Poslanika, ṣallallāhu ‘alejhi ve sellem, kako kaže:

عَنۡ بُرَيۡدَةَ بۡنِ ٱلۡحَصِيبِ، رَضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُ، قَالَ: سَمِعۡتُ رَسُولَ ٱللَّهِ، ﷺ، يَقُولُ: «مَنۡ قَرَأَ ٱلۡقُرۡءَانَ، وَتَعَلَّمَهُ، وَعَمِلَ بِهِ، أُلۡبِسَ يَوۡمَ ٱلۡقِيَامَةِ تَاجًا مِنۡ نُورٍ، ضَوۡءُهُ مِثۡلُ ضَوۡءِ ٱلۡشَّمۡسِ…»

❝Ko bude učio Kur’ān, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena na glavu kruna od nūra koja će svijetliti kao što svijetli Sunce.❞

«وَيُكۡسَى وَالِدَيۡهِ حُلَّتَانِ لَا يَقُومُ بِهِمَا ٱلدُّنۡيَا»، فَيَقُولَانِ: بِمَا كُسِينَا؟

Njegovi roditelji bit će zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reći: ❝Zbog čega nam je ovo obučeno?❞

فَيُقَالُ: «بِأَخۡذِ وَلَدِكُمَا ٱلۡقُرۡءَانَ

Bit će im kazano: ❝Zato što je vaše dijete stalno bilo uz Kur’ān.❞

Zatim će njemu biti rečeno: ❝Uči i penji se džennetskim stepenima i sobama❞, i on će se penjati sve dok uči, bilo to učenje brzo ili umjereno.❞ [Aḥmed, Ibn Mādže, a ispravnim su ga ocijenili El-Hejsemī, Ibn Kesīr, Es-Sujūṭī i El-Albānī.]

Āmīn jā Rabbe l-‘ālemīn!

VAŠ MEKTEB – ❝IKRE❞

Nema komentara.

Upišite komentar