Izlet polaznika mekteba Hidaje

Mališani mekteba Hidaje proveli su dan zajedno, igrali se, družili, objedovali, te obilježili 12. Rebiu-l-ewel i dan državnosti BiH. Sve to u jednom danu. Njih 57 polaznika te preko 70 roditelja zajednički su istakli važnost ova dva datuma.

Mekteb Hidaje je jedan od najorganizovanijih mekteba u dijaspori. U svrhu razvoja svijesti o mektebu, ali i motivacije za učenje, organizuju se razni vidovi mektepskih manifestacija koje doprinose razvoju i unapređenju mekteba. U cilju što bolje organizacije mektepske nastave realiziraju se i vannastavne aktivnosti poput: kvizova, izleta, ekskurzija. Za efikasniju nastavu organiziraju se roditeljski sastanci, redovno, što doprinosi razvoju komunikacije muallim-roditelj, a što u konačnici ostvaruje rezultate na polju odgoja i obrazovanja djece. Da je to tako potvrđuju i jučerašnje aktivnosti koje je realizirao mr.sc Damir-ef. Babajić sa svojim mališanima iz mekteba Hidaje, zajedno sa roditeljima djece.

U okviru plana i programa mektepske nastave s ciljem razvijanja svijesti o mektebu i važnim datumima za sve nas, kako kod djece tako i kod roditelja, muallim mr.sc Damir-ef. Babajić je organizirao jednodnevni izlet za polaznike mekteba Hidaje i njihove roditelje. Izlet je organiziran u nedjelju 17.11.2019. godine u jednoj od najpoznatijih kuglana u Minhenu. Izlet je imao vjerski, kulturni i rekreacioni karakter. Kako je istakao njihov muallim Damir efendija cilj mu je da djeci učini dolazak u mekteb, džamiju, što atraktivnijim a i da se bolje upozna kako s njima tako i sa roditeljima. On je održao kratko predavanje djeci i roditeljima o Poslaniku a.s., u povodu 12. Rebiu-l-ewela, kako se odnosio prema djeci i roditeljima, te o Poslanikovom odnosu prema domovini. Naglasio je važnost 25. Novembra, dana državnosti BiH, te istakao važnost obilježavanja ovog datuma. Ovo je bila prilika da na ovakav način obilježimo dva važna datuma za nas Bošnjake, dan rođenja Poslanika i dan državnosti BiH-istakao je Babajić. Potom je zamolio roditelje da svojoj djeci pričaju i čitaju o Poslaniku a.s. ali i da im ukažu na važnost dana državnosti BiH, kao i da im kazuju o sudbini njihove domovine kroz 11 genocida.

Nakon edukativnih aktivnosti djeca su uz igru i sport provela dio dana, a nakon toga su počašćeni ručkom i šerbetom, a roditelji su iskoristili priliku za međusobno druženje i razgovor.

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar