Centralni mevlud za žene regije Bayern

Domaćin ovogodišnjeg mevluda za žene je bio džemat Hidaje u Minhenu, na koji su se u veoma velikom broju odazvali susjedni džemati sa cijele regije Bayern.

Na samom početku mevluda obratila se, muallima džemata Hidaje, Emina Hodžić, sa dobrodošlicom i ukazala na važnost obilježavanja mevluda i zajedničkog okupljanja u džamijama. Skup je poselamila koordinatorica za ženski aktivizam za regiju Bayern Merjem Omeragić.

Muallima Emina H. je, između ostalog kazala:“Šta bi mi bez Poslanika Muhammeda a.s.? Šta bi bez te Milosti koju nam je podario naš Gospodar? Ne bi znali put iz tmine ka svjetlu kao što ga nije znao ni najpametniji ni najmudriji Omer r.a. .On je prije nego je primio Islam obožavao božanstva napravljena od hurmi, pa kada bi ogladnio pojeo bi ih! Ili kada je svoju malu kćerkicu poveo sa sobom da je živu zakopa, a ona mislila da se on igra s njom kopajuci rupu u zemlji, pa je otresala zemlju sa brade svoga oca ne znajuć’ šta joj se sprema! Da je Poslanik Muhammed a.s. došao samo da ukine taj gnusni čin bilo bi dovoljno! Naprotiv, on obećava dženet onome koji odgoji tri kćeri i lijepo se prema njima ponaša!!!”.
Poslije toga je spomenula ulogu Muhammeda a.s. kao oca, brata, punca, djeda…

Mevlud su proučile djevojčice i djevojke kao i sestre džemata Hidaje. Program su obogatile i članice hora Nur iz Tevhida.

Zahvaljujemo se svim džematima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj hajirli skup! Posebna zasluga pripada sestrama džemata Hidaje koje su svojim nesebičnim zalaganjem i trudom doprinijele da i ovaj projekat bude jedan od svijetlih u njihovom zajedničkom radu!

Emina Hodžić

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar