Društvena igra “Put do Kabe”

Pobjednik je ko prvi stigne do Kabe

Prije više od dvije godine rodila se ideja da se napravi prva društvena igra na bosanskom jeziku uz koju će naša djeca i odrasli da uče o islamu. Cilj ovoga projekta je da djeca sa svojim roditeljima i vršnjacima uz igru uče osnovne sadržaje islamske vjeronauke, a ujedno se i zabavljaju.

Sjećate li se vremena kada su se igrale društvene igre u krugu porodice ili sa prijateljima?

To su bila vremena druženja i neposredne komunikacije. Sada sve manje vremena provodimo zajedno i sve manje razgovaramo. Nove tehnologije su nam umjesto druženja u porodici nametnule druženje na društvenim mrežama. Društvena igra “Put do Kabe” nas vraća svojoj  ljudskoj prirodi. Ova igra nudi djeci i roditeljima jednistvenu priliku za porodično druženje i učenje islamske vjeronauke uz igru i zabavu.

Igre imaju veoma važnu ulogu u razvoju djeteta, a od velike koristi su i za odrasle. One predstavljaju druženje, učenje, smijeh, radost, takmičenje u znanju i zabavu. Uz igru se razvijaju intelektualne sposobnosti, povećava samopouzdanje i komunikacija  sa drugima, te oslobađa od stresa. Pored zabave, društvene igre su veoma moćno sredstvo za sticanje znanja. Djeca kroz igru eksperimentišu sa različitim realnim ulogama iz zivota, razvijajući tako svoju kreativnost i maštu. Uz igru djeca uče govoriti, hodati, čitati, pisati, izražavati svoje potrebe i želje i graditi svoj stav prema drugima. Zato su društvene igre od velikog značaja za emocionalni, socijalni, intelektualni i fizički razvoj svakog djeteta.

Kako je nastala društvena igra Put do Kabe”?

Prva Božija zapovijed koja je objavljena u islamu “Ikre“ (čitaj, uči) u ime Gospodara tvoga koji je sve stvorio, bila je vodeća inspiracija za ovu igru.

Tako je prije više od dvije godine nastala ideja “NAUČI UZ IGRU.  Ideja, da se napravi društvena igra  “Put do Kabe”. Cilj ovoga projekta je da približi  islam nama i našoj djeci, a posebno da probudi interesovanje naše djece i omladine za islamskom vjeronaukom, što ovom projektu daje poseban značaj.

Nove generacije zahtjevaju nove metode učenja. U Njemačkoj se godišnje proizvede izmedju 400-600 novih društvenih igara. Već duže vrijeme, pedagozi i naučnici rade na konceptu da se društvene igre uvedu u škole, kao dio redovne nastave, zato što su prepoznali veliki potencijal u prenošenju znanja na ovaj način. Poznato je da djeca najlakše uče uz igru. Uz druženje i takmičenje sa vršnjacima djeca uz ovu igru stiču nova znanja o islamu, a ujedno se i zabavljaju.

Učenje uz igru ima više prednosti:

– Ova igra olakšava redovnu mektebsku nastavu i čini je zanimljivijom

– Igra razvija samopouzdanje i komunikaciju vašeg djeteta

  • Ovo je jedinstvena priliku za porodično druženje
  • Idealan poklon za bajrame i rodjendane. Poklonite znanje!

U direktnoj komunikaciji sa vršnjacima, djeca lakše i efikasnije uče mektebske sadržaje, te razvijaju samopouzdanje i komunikaciju sa drugima.

Uz igru, roditelji provode više vremena sa svojom djecom, bez kompjutera i mobilnih telefona, druže se, uče o islamu, takmiče se u znanju i zabavljaju. Tako djeca postaju ravnopravni partneri sa roditeljima u igri. Sreća kada dijete pobijedi svog roditelja je neizmjerno velika i to povećava njegovo samopouzdanje i želju za takmičenjem.

Ovo je prva društvena igra na bosanskom jeziku, za djecu i odrasle, uz koju se obnavljaju stara i stiču nova znanja iz islamske vjeronauke. Pored učenja vjerskih sadržaja, djeca u dijaspori imaju priliku da uz igru unapređuju znanje bosanskog jezika, te jačaju mnoge sposobnosti koje se stiču uz društvene igre.

Zahvalna sam uzvišenom Allahu dž.š. što me je počastio da budem autor i izdavač ovog hairli projekta. Bio je to veliki posao. Veoma kompleksan i odgovoran zadatak,  pun ograničenja i neizvjesnosti, od početka do kraja, koji je na kraju uspješno završen proizvodnjom prvog tiraža, istakla je Mirela (Turohan) Ališić iz Minhena.

Igra sadrži: Jednu ploču, 4 drvene figure u obliku klanjača, uputstvo za igru i 4 seta po 33 karte, sa različitim težinama pitanja, odgovorima i brojem bodova od 1-4 . Igrači se takmiče odgovarajući na pitanja. Pomjeraju se prema Kabi za broj osvojenih bodova. Pobjednik je onaj ko prvi stigne do Kabe.

Projekat je nedavno prezentiran na seminaru za Imame i Mualime u Džematu Hidaje u Minhenu, te testiran u više mektebskih grupa. Imami i djeca su oduševljeni sa ovom igrom. Mišljenja naših Imama su da redovna mektebska nastava uz ovu igru postaje lakša i zanimljivija, te je preporučuju za učenje u mektebima i kod kuće.

Šta kažu naši imami?

„ Igra „Put do Kabe“ je projekt koji zaslužuje posebnu pažnju. Igra je napravljena na način da je prilagođena svim uzrastima. Jedinstvena metoda da djeca i odrasli uče nastavne sadržaje iz mekteba. Djeca zajedno sa roditeljima i vršnjacima obnavljaju stečena i stiču nova znanja iz islama. Kao imam mektebske nastave bio sam sudionik kod testiranja ove igre u našem Džematu u Minhenu. Djeca su oduševljena sa igrom, te iskazuju potrebu za istom. Učenje kroz takmičenje, postavljanje pitanja i davanje odgovora, pokazalo se kao veoma uspješno. Igra je odlična, stoga je iskreno preporučujem da se koristi za učenje vjeronauke u mektebskoj nastavi i kod kuće.“  Kroz ovu igru djeca uče da je timski rad i saradnja sa drugima jedini put do uspjeha. Uče da uvažavaju jedni druge, samostalno donose odluke, da pobjeđuju i prihvataju poraze, izjavljuje mr.sc Damir-ef. Babajić, lektor pomenute igre.

Od sada će naša djeca i odrasli igrati našu igru “Put do Kabe” i sticati korisna znanja o Islamu.

Ovo je zabava za sve generacije. Igra daje mogućnost da se različite generacije zajedno druže. Djeca sa vršnjacima, svojim roditeljima, te nanom i dedom provode vrijeme uz učenje i zabavu.

Učenje uz igru je daleko efikasnije, zbližava djecu i roditelje i pruža posebno zadovoljstvo. Vi ste vašem djetetu najdraži poklon. Poklonite mu svoje vrjieme uz ovu igru, učenje i zabavu!

 Svojoj djeci i dragim prijateljima poklonite znanje o Islamu , kroz drustvenu igru ”Put do Kabe”

Šta o društvenoj igri Put do Kabe” kaže nas uvaženi hafiz dr. Benjamin ef. Idriz, recenzent projekta?

„Društvena igra “Put do Kabe” predstavlja inovativni  koncept učenja islamske vjeronauke.

Već na prvi pogled ova igra vas osvaja svojim unikatnim konceptom, modernim dizajnom, izborom boja, bogatim sadržajem, te kvalitetom izrade.

Pažljivo odabrani brend “Put do Kabe” asocira na dugi put učenja u zivotu vjernika, koji počinje sa prvim koracima prema Mektebu, a završava se sa obilaskom Kabe i obavljanjem hadža.

Ovo je aktivna društvena igra uz koju se učesnici druže, uče o Islamu, takmiče u znanju i zabavljaju. Kroz igru djeca razvijaju intelektualne sposobnosti, kreativnost i uče da samostalno donose odluke.

Želja za uspjehom, uzbuđenje u toku igre i konačna pobjeda, kod djece izaziva neopisivo zadovoljstvo. To podiže samopouzdanje kod djece i daje osjećaj više vrijednosti.

Ovaj projekat je od velike koristi, kako za djecu tako i odrasle. Zato ga iskreno preporučujem svim onima koji žele da se uz njega druže, uče o islamu i zabave.“ dr. hfz. Benjamin ef. Idriz

Naziv društvene igre „Put do Kabe“ i „Der Weg zur Kaaba“ (naziv na njemačkom), dizajn i koncept igre, zaštićeni su na institutu za patente DPMA u Minhenu, kao i na institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Igre su u prodaji od januara 2020 i već se oglasio veći broj zainteresovanih džemata kao i privatnih osoba širom svijeta.

Za sve dodatne informacije, pitanja, i narudžbe možete pisati na email: info@put-do-kabe.com. Za više informacija o igri posjetite web stranicu www.put-do-kabe.com. Za sve aktuelne informacije pratite Facebook i Instagram stranice, kao i Youtube kanal „Put do Kabe – Društvena igra , Der Weg zur Kaaba – Das Brettspiel“.

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar