Zehrudin Junuzović na tribini u džematu Hidaje

U subotu večer, 18.01.2020. godine, poslije jacije-namaza, održana je tribina u džematu Hidaje. Prvo se zajednički klanjala jacija-namaz, a potom je upriličena tribina, na kojoj se govorilo o Hadisu i njegovom tretmanu kod zlatne generacije islama. Gost tribine bio je Zehrudin Junuzović, jedan od suosnivača pomenutog džemata.

Nakon proučenog odlomka iz Kur'ana, kojeg je proučio Nusret-ef. Hodžić, jedan od imama džemata Hidaje, prisutne je poselamio mr.sc. Damir-ef. Babajić, koji je bio u ulozi moderatora, te najavio tok tribine. On je predstavio Junuzovića, njegovu iografiju, te ga pozvao da se obrati prisutnima. U veoma nadahnutom predavanju na temu „tretman hadisa kod zlatne generacije islama-konkretni primjeri“ Junuzović je ukazao na značaj ispravnog razumijevanja hadisa, njegovog tretmana kod zlatne generacije islama, te ukazao na značaj i način kazivanja hadisa, citiranja, te da je najvažnije sagledati njegovu vjerodostojnost.  Ukazao je na razne načine prenošenja hadisa, te naveo nekoliko primjera iz prakse ashaba, kako su oni razumijevali hadise i kako se oni danas razumijevaju. Na kraju se zahvalio džematu Hidaje na ukazanom povjerenju.

Na kraju tribine Damir-ef. se zahvalio Junuzoviću, kao i velikom broju džematlija koji su bili prisutni na tribini, na dolasku i održanom predavanju o veoma važnoj temi, te je istakao vrijednost ove tribine kao i važnosti govora na ove teme. Potom se prisutnima obratio Nusret-ef. zahvalivši se Zehrudin-ef. na prelijepom predavanju, te mu uručio prigodan poklon društvenu igru „Put do Ka'be“.

Nakon tribine upriličene su prezentacije gradnje džamije. Teme prezentacija bile su “Prezentacija plana za gradnju džamije” i „Prezentacija finansijskog plana“  o čemu, u okviru večeri, su govorili članovi immotima za rješavanje pitanja džamijskih prostorija Ermin Džinić i Ahmet Ramić. U svojim izlaganjima predstavili su plan immotima a po pitanju rješavanja odobrenja za izgradnju džamije, komunikacije sa nadležnim institucijama, arhitektom, te dalje korake koje će džemat poduzeti, kao i finansijski plana za izgradnju džamije.

 Pozvali su sve džematlije da se uključe u akciju obezbjeđivanja sredstava za gradnju džamije, istakavši da je neophodna pomoć i podrška svih džematlija i prijatelja, te predložili donatorsku akciju „1000 Eura u 2020.godini“ za izgradnju centra Hidaje na kupljenom zemljištu. Nakon tribine i prezentacija nastavljeno je druženje u prostorijama džamije džemata Hidaje.

Koristimo priliku da pozovemo sve dobre ljude, poznanike, prijatelje, prijatelje dobra da se priključe ovom hairli djelu i podrže svojim dobrima gradnju džamije za potrebe džematlija džemata Hidaje. Postanite vakif džemata Hidaje. Svoje priloge možete uplatiti na sljedeći konto: Konto za gradnju džamije: BLZ: 701 500 00 | IBAN: DE02 7015 0000 1003 1390 19 | SWIFT-BIC: SSKMDEMM

Ako se želite upoznati sa više aktivnosti džemata Hidaje posjetite stranicu www.hidaje.de

Molimo Gospodara da vam vaša dobra koja ugradite u džamiju Hidaje umnogostruči. Amin!

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar