Džemat Calw: Svečano počeo rad Jasmin-ef. Bajrektarević

Delegacija ispred Džemata Calw predvođena podpredsjednikom Senadom Hamulić, u petak, 28. februara, nakon džum'a-namaza, posjetila je Islamsku zajednicu Stuttgart gdje je svoju službenu posjetu imao Muftija dr Osman ef Kozlić. U kratkom razgovoru sa Muftijom preneseni su izrazi zahvale za brzu Rijasetovu proceduru oko dolaska imama u Džemat Calw, kao i obećanja skorog uručenja dekreta Jasmin ef  Bajrektareviću koji se potom također obratio Muftiji i predstavio mu se. Svečanost stupanja na dužnost i primopredaja određeni su za narednu večer, subotu, 29. februara, 2020. godine  u mesdžidu Džemata Calw. Svečanost  je  privukla veliki broj džematlija ovog džemata i džemata iz okoline. Prostorije mesdžida za kratko pred akšamski ezan bile su pretijesne da prime sve one koji su se htjeli upoznati sa novim imamom i poželjeti mu dobrodošlicu, ali također i da isprate svoga, do ovoga dana, imama Ishak ef Aleševića koji se od njih oprašta.

Akšamski namaz predvodio je mr Amir ef Meheljić iz prvog komšijskog Džemata Sindelfingen – Böblingen koji je zajedno sa svojim predsjednikom, Džematskim odborom i džematlijama posjetio ovaj svečani skup. 

Skupu se kratko obratio predsjednik Džemata Calw Rašid Mureškić, a potom je Ishak ef, kao i na džumanskom, tako i na ovom skupu zatražio od prisutnih halala povodom čega se jednoglasno začulo  „Halal olsun!“ .

Imam Alešević istaknuo je važnost ljudi prethodne prve generacije u izgradnji ovoga džemata, džematskih rukovodstava, kao i ranijih imama  od kojih je ovom svečanom činu jedini prisustvovao  Abdurahman ef Beširević, dok  su Šahin ef Efendić,  i posebno istaknuti  Alem ef Kusur,  usljed zauzetosti bili odsutni.  Unatoč svim izazovima i potresima, ovaj po broju mali, ali po srcu, dobroti, srdačnosti veliki džemat ponovno staje čvrsto na svoje noge, i ovaj, kako Ishak ef reče „Nasmijanog lica Džemat“ kreće ponovo novom snagom naprijed.

Biografija Jasmin ef zaista je impresivna: završen pedagoški fakultet, specijalizacija jezika, radno iskustvo od čega četiri godine u dijaspori, uspješan mualimski rad, priznat učač Kur'ana, kvalitetno poznavanje rada na računaru, vođenje hora, kurseva i sekcija, hobiji… uz ovo, oženjen je i imaju dvogodišnju kćerkicu… što sve zajedno gradi solidnu bazu da se dosadašnji rad ranijih imama kvalitetno nastavi i produži, i zato mu je, u ime Džemata Ishak ef poželio srdačnu dobrodošlicu i uspješan rad. 

Čin postavljanja ahmedije Jasmin efendiji – znaka posjedovanja znanja i vođstva, i zaogrtanja džubetom – plaštom pod koji on okuplja svoj džemat,   pripao je po ovlaštenju od strane Glavnog imama mr Pašalića, Ishak ef dok mu je Kur'an Časni sa riječima da sa njime vodi džemat uručio mr Amir efendija. Sve je popraćeno gromoglasnim tekbirima i ilahijama koje su izvodili  Jasmin ef i mladi Imran Meheljić.

Potom su džematlije uz  riječi zahvale uručili brojne darove Ishak ef i njegovoj supruzi koja mu je pomagala u vođenju vjeronauke, dok je u ime Odbora predsjednik Mureškić predao imamu Zahvalnicu i novčanu nagradu. 

Glavni imam mr Pašalić održao kratak ali sadržajan vazu-nasihat u čast odabranog mjeseca redžeba i skorog dolaska ramazani-šerifa. Rekao je da je redžeb sjetva, ša'ban žetva, a ramazan vršidba nagrade sevaba ibadeta i dobročinstava. Poslije vazu-nasihata  Glavni imam izrazio je zahvalu Ishak ef na radu i pomoći Džematu, a potom se obratio i novom imamu i poželio mu je uspješan budući rad, i izrazio nade i očekivanja  za i nadalje kvalitetan rad Džemata Calw  uručivši mu svoju knjigu o iskušenjima ‘Ulul-azm’ Allahovih Poslanika a.s. na njemačkom jeziku.

Čast da dovom Allaha Milostivog zamolimo za uspjeh u radu i Džematu i Imamu pripala je Amir efendiji, a jacijski namaz predvodio je Glavni imam mr Pašalić. Kao i obično, vrijedni hadžija Selim priredio je roštiljske specijalitete iz džematske kuhinje, a naše hanume prekrasne kolače, i tako se ova svečanost nastavila do kasno u noć.

I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar