Na ahiret je preselio hadži Suljo Zahirović predsjednik džemata Schwäbisch Gmünd u Njemačkoj

Nakon kratke bolesti, 31.03.2020.g./07.ša´bana 1441.h.g. na ahiret je preselio hadži Suljo Zahirović. Dženaza namaz je obavljena u haremu džamije u Schwäbisch Gmündu, a ukop je izvršen na gradskom groblju u dijelu muslimanskog mezarja. Zahirović Suljo rođen je 24.06.1952.g. u Odžaku od oca Derviša i majke Hajrije. Poslije zavšetka srednje škole i osluženja vojnog roka krenuo je`70-ih godina u Njemačku, trbuhom za kruhom, kao i mnogi njegovi sugrađani. Sa svojom hanumom dobio je četvero djece, dva sina i dvije kćerke. Vjerovatno nije ni slutio da će izbiti agresija na BiH i da će u dalekoj Njemačkoj osnivati džemat sa svojim radnim kolegama i njihovim familijama. Od devedesetih godina aktivan je bio u BW. Davne 1996.g. osnovao je džemat sa još nekoliko džematlija, smatrajući da je to potrebno u ovom gradu i okolini. Od samog osnivanja ovog džemata bio je na njegovom čelu kao predsjednik, gdje ga zatiče i smrt.

Godine 2005. je obavio i petu islamsku dužnost hadždž. Njegov cilj i želja je bila da džemat ima svoje vlastite vakufske prostorije. Pokrenuta je akcija, iznađene su prostorije i hvala Allahu kupljene. Ta mu se životna želja i ostvaruje, te je izgrađena džamija iz temelja i otvorena u julu 2018. g. U tom periodu izgradnje i završetka džematskih prostorija više vremena je provodio na ostvarivanju tog plana, nego u svojoj vlastitoj kući i porodici.
Vodio je računa o vjeri, posebno je vodio računa o namazima da mu slučajno ne bi koji promakao.

Sve ove godine koliko ga poznajem, ne znam da je ikad namaz propustio. U zadnjem našem telefonskom razgovoru mi je rekao: „Efendija, teško mi pada što nema džume, evo ide ramazan, muči me hoćemo li moći klanjati teravije i ostale vaktove u džamiji u džematu, molim Allaha da ova situacija što prije prođe pa da vjernici mogu ići za ramazan u svoje džamije“.

Neopisiv trenutak bola, tuge i žalosti me je pogodio kada sam dobio telefonski poziv u utorak navečer, 31.03.2020.g. u 22:49, od njegove porodice, kada su mi rekli uplakanim glasom: „Esselamu alejkum efendija, kako si, samo da ti javimo naš babo je preselio“, nastade muk…,tišina…, nemadoh snage da nešto kažem, dođoh sebi i izrazih ta´aziju porodici i rekoh poslije kratkog razgovora, čut ćemo se ako Bog da sutra ujutro… Dženazu smo klanjali u petak, onda kada je ipak najljepši trenutak, otprilike u džumansko vrijeme. Sve do tog trenutka nisam bio ni svjestan koliko se može voljeti neko ko ti nije rođeni brat ili otac, ali ti je brat po vjeri, po životnom i poslovnom putu, po sudbinskom i nesebičnom povjerenju. Bili smo puno više nego imam i predsjednik. I sve do ovog trenutka nisam znao koliko će mi nedostajati moj dragi hadžija Suljo, moj brat, moj prijatelj, moj iskreni i pošteni saradnik. Suljo koji nije znao izdati. Nije znao krivo govoriti. Nije znao biti ni pakostan ni osvetoljubiv. Jer, hadži Suljo Zahirović je, zaista, bio čovjek od vjere i povjerenja. Bio je iskren i otvoren s ljudima i odan i pošten u poslovima. Hadži Suljo, je bio Allahov dar za ovaj džemat i Islamsku zajednicu.

Pošten i pouzdan, odmjeren i skroman, jasan i odlučan, brižan i pravedan, požrtvovan i dosljedan. Branio je čast i ugled džemata i Islamske zajednice na najbolji mogući način. Sa ponosom i punom iskrenošću hoću da kažem da je moj uspjeh u nepunih 13 god. rada, kao imama ovog džemata, uspjeh i podrška našega h. Sulje sa kojim sam dijelio sve svoje brige, nade, strahove, planove, dileme, uspone i padove.

Hadži Suljo Zahirović, je zadnjih dvadeset i pet godina svoga života posvetio ovom džematu i Islamskoj zajednici, gdje je, takoreći, na mjestu predsjednika teslimio dušu Stvoritelju Uzvišenom.

Mnogo je važnije da čovjek bude u prvom redu u srcima ljudi, nego u prvom redu po funkciji. Hadži Suljo Zahirović, je bio i tako će i ostati u prvom redu, u srcima svih džematlija, koji dobro pamte da ih nikada nije ostavio bez bratske i ljudske pomoći. Gotovo četvrtinu stoljeća je uspješno
vodio naš džemat i bio ustrajan i veliki borac, nije žalio ni truda, ni vremana, a ni novčanih sredstava za dobrobit islama! Bio je poznat i priznat i u drugim džematima kao veliki pregalac i radnik za cjelokupnu zajednicu, a posebno na regiji BW. Kako je tiho živio, tako je tiho i napustio ovaj svijet.

NEKA JE VJEČNI RAHMET NJEGOVOJ PLEMENITOJ DUŠI. AMIN!
“ A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove Moje, uđi u Džennet Moj”!

Neka Allah dž.š., podari našem hadži Sulji lijepi Džennet, a njegovoj Emina-hanumi, sinovima, kćerkama, snahama, zetovima, unučadima, bratu, njegovoj bližoj i daljnoj rodbini utjehu i strpljenje, te njegovim prijateljima i poznanicima pouku i poruku da je ovaj život prolazan pa stoga, stalno treba biti spreman na iznenadni poziv da se ide na put u vječnost.

Evo šta su rekli i drugi o njemu izražavajući ta´aziju:

Mensur-ef. Pasalić
Selam, h. Mirhet-ef.!
“Inna lillahi ve inna ilejhi radžiun!”
Povodom preseljenja na ahiret dugogodišnjeg predsjednika Vašeg džemata h. Sulje Zahirovića, u ime Odjela za džemat i imame Rijaseta IZ u BiH i u svoje osobno, iskrenu t'aziju upućujem Vama, porodici rahmetli Hadžije i svim džematlijama Vašeg džemata!
Skrušeno molim Milostivog Allaha da r. h.Sulji, kao istinskom borcu i pregaocu za din-islam i našu Zajednicu, podari Svoj rahmet, magfiret i džennet-firdevs!
Vama i nama koji ostajemo iza ovakvog hajrat-sahibije dužnost je da o plemenitosti, požrtvovanosti, dobroti i mu'minskoj posvećenosti r. h. Sulje pišemo i govorimo generacijama koje dolaze!
“Vedž'allii lisane sidkin fi-l-ahiriin!”

Ishak-ef. Alesević
Draga i mnogo poštovana braćo i sestre Džemata Schwabisch Gmund, Imam efendija Joldić, i posebno ožalošćeni članovi porodice Zahirović, vijest o preseljenju SULJE ZAHIROVIĆ domaćina, muža, oca, džematskog aktiviste i predsjednika Džemata i iznenadila nas je i duboko potresala istovremeno. Imam efendija u Sulji je imao svoju desnu ruku, iskrena prijatelja i savjetnika, Džemat gromadu ljudskosti, topline i dobrodušnosti, šira Islamska zajednica pouzdanog pregaoca i saradnika, a najbliži njegovi stub familije, dobrog domaćina i srce koje sve zajedno grije ljubavlju i dobrotom. Otišao je mirno i tiho u Kuću vječnosti gdje mu želimo od Allaha oprost i najuzvišeniji stupanj u Džennetu amin.

Hamza-ef. Subašić

Inna lillahi we inna ilejhi radzi´un!
Innellahe me´a sabirin!

Porodici, imamu i džematu izražavam duboku ta’ziju za ovaj veliki i iznenadan gubitak vrijedne osobe, velikog čovjeka i iskrenog vjernika koji je predano radio za dobrobit islama i muslimana posebno u BW i Schw. Gmündu. Ostaće upamćen kao vrlo staložen i pribran insan koji nije volio licemjerstvo i izvještačenost i koji je dao svoj značajan doprinos uvezivanju džemata u BW.

Molim Allaha da mu se smiluje i obraduje ga najboljom nagradom.

Pašo-ef. Fetić
Inna lillahi vi inna ilejhi radžiun!
Da mu se Allah smiluje i podari džennet, a porodici sabur. Bio je jedan iz prve generacije mutevelija o kome evo imami sve najbolje govore.

Rahmetullahi alejhi rahmeten wasi´aten!

Imam džemata Schwäbisch Gmünd,
Mirhet-ef. Joldić

 

Nema komentara.

Upišite komentar