Održana godišnja skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj

Wiesbaden, 16.02.2020.g. – U subotu, 15.02.2020. godine u prostorijama džemata Koblenz održana je redovna Skupština Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Nakon otvaranja skupštine od strane predsjednika g. Edina Atlagića prisutnima se obratio potpredsjednik skupštine i imam ovog džemata Asim-ef. Jelovac, izrazivši tople riječi dobrodošlice.

Nakon utvrđenog kvoruma, usvojen je dnevni red, te zapisnik prethodne sjednice, te je uslijedilo opširno razmatranje realizacije zaključaka prethodnih zasjedanja. Anel Cerić, član Izvršnog odbora IZBNj za finansijska pitanja, prezentirao je finansijski izvještaj, nakon čega je na preporuku finansijske komisije isti i usvojen. Daljnji predmeti razmatranja i usvajanja su bili izvještaji o radu Izvršnog odbora, te prijedlog budžeta za tekuću godinu.

Na poziv rukovodstva Skupštine sjednici je prisustvovao i muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Evropi, dr. Osman ef. Kozlić koji se ovim putem prvi put obratio najvišem statutarnom tijelu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. U svome obraćanju dr. Kozlić govorio je o aktuelnom stanju, izazovima na koje je potrebno naći adekvatan odgovor u narednom periodu, kao i o potencijalima i perspektivama Zajednice na ovim prostorima. Izlaganje dr. Kozlića koji ujedno obnaša dužnost glavnog imama za područje SR Njemačke naišlo je na izrazito pozitivan odjek među prisutnima.

Rukovodstvo skupštine je nakon toga obražložilo svoju inicijativu da se dr. Osman ef. Kozlić potvrdi na mjesto predsjednika Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u skladu sa normativnim aktima. Inicijativa rukovodstva je prihvaćena, te je aklamacijom izvršen izbor. Dosadašnjem predsjedniku Paši-ef. Fetiću iskazana je zahvalnost za višegodišnji angažman i doprinos.

Na kraju zasjedanja usvojen je statut za osnivanje pokrajinskih udruženja (Landesverband), te podnešen izvještaj od strane Sabornika koji predstavljaju IZBNj u Saboru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rukovodstvo skupštine se posebno zahvaljuje vrijednim članovima i članicama džemata Koblenz, koji su predanim radom i trudom primili veliki broj gostiju i učinili da sve protekne na najbolji mogući način.

Asim Jelovac

Nema komentara.

Upišite komentar