Večer Kur’ana za pamćenje

U subotu, 08. februara, 2020. godine, u  Džematu Kircheim-Lenningen bilo je veoma svečano. Održana je večer Kur’ana i Ilahija, na kojoj su hafizi i vrsni učači iz naših džemata učili Kur'an Časni, čuli se savjeti i upute iz Allahove Knjige i Poslanikove alejhisselam riznice, oglasili se horovi djece i omladine, međusobno se družili i počastili sa bogate džematske sofre ovoga vrijednog džemata kojeg uspješno predvodi, okuplja i organizira Pašo efendija Fetić džematski imam i istovremeno Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke. Odazvao se veliki broj imama, predsjednika i džematlija iz okolnih, ali i udaljenijih džemata. Ovo godišnje okupljanje oko Kur'ana, lijepe riječi i žubora glasova naše mladosti preraslo je u tradiciju koja iz godine u godinu postaje sve bolje posjećena i organizirana što je u svojoj kratkoj besjedi naglasio i Muftija Osman ef Kozlić. Kur’ani Kerim učili su hfz. dr. Benjamin ef. Idriz imam iz Pensberga, dr. Midhat Beganović imam iz Mannhaima, hfz. Samir ef. Haskić imam iz Ulma, hfz. Adela Kazija iz Gagenau, Sinanudin ef. Bajrić iz Ludvisburga.

Iz Bosne i Hercegovine ovoga puta osvježio nas je hor „Rejjan“, i posebno novoimenovani Muftija zenički hfz. dr Mevludin ef Dizdarević. U svojoj besjedi on je naglasio slijedeće: Najprije, međusobno se povezati, bratski se udržiti i iskreno međusobno sarađivati i pomagati se; zatim, povratiti poljuljano samopouzdanje jer imamo ogromne razloge za to kao što su naša čestitost i miroljubivost, ukratko moralni dignitet koji nam je podario islam. I  stoga, trebamo visoko dignute glave ići i na Istok i na Zapad, ali i u svojoj se BiH držati isto tako dostojanstveno jer smo to zaslužili unatoč svim stradanjima koja su nam nametnule komšije, ostali smo neokaljana obraza.  Muftija Dizdarević podsjetio nas je i na to: da za primjere uzimamo našu ulemu i naše časne predke kako bi i samima sebi i drugima dali do znanja ko smo i šta smo! Čudno i interesantno je da su nas kao dobre ljude prije otkrili i svijetu predstavili naši prijatelji nebošnjaci koje smo podsjetili i na međumuslimansko bratstvo i na tolerantan i pravedan odnos do nemuslimana, i oni to i dalje ističu, dok mi sami o sebi ne govorimo, najradije prešućujemo svoja dobra, a oko banalnosti se prepiremo i raspravljamo. Iznio je i još nekoliko slučajeva naših paradoksa, a potom, na završetku svoje besjede, koja se u jednom dahu pomno slušala, Muftija ef je rekao da smo narod nepoljuljane, čvrste vjere u Allaha koja nam je i najveća garancija opstanku i u Domovini i izvan nje.  Ilahije i Kaside učili su horovi, Rejjan iz Sarajjeva, hor Zumbul iz Ulma, i hor Bulbuli  izKirchheim Tecka.

Veliki broj džematlija iz jedanajest susjednih  džemata prisustvovao je ovoj manifestaciji, predvođeni svojim imamima i predsjednicima. To su primjetili i Muftija Kozlić ef i domaćin Pašo ef Fetić koji su izrazili i riječi zahvale i uputili svoje srdačne selame.             

Ishak. A.

Nema komentara.

Upišite komentar