Svečanost u Wittenu povodom hatma dove svršenika mektebske nastave

U Nedelju 15. Decembra bilo je svečano u džematu Witten povodom završetka HATME još jedne generacije polaznika mektebske nastave.

Svečanost Hatma – dove u džematu Witten koja je održana u prelijepom ambijentu nedavno otvorene džamije koja svojim arhitektonskim rješenjem te unutrašnjom atmosferom plijeni ne samo džematlije džemata nego i šire gradske zajednice, primjer je Hatme koja po svom sadržaju i kvalitetu može biti uzorak sličnim svečanostima.

Svečanost je održana u prisustvu velikog broja džematlija, roditelja, rodbine i prijatelja koji su pozvani.

Kandidati su pokazali zavidno znanje kako iz oblasti teoretskih pitanja o islamu tako i u praktičnom prezentiranju vještine učenja Kur`ana kroz suru Jasin, zatim učenjem stranice Kurana, ašereta, te učenjem sure, pri čemu je bilo očito da poznaju i Tedžvid i Tertil Kurana.

Ove godine Hatmu su činile:

  1. Ademi (Afrima i Selme) Ajla
  2. Bašić (Nedžada i Aide) Hedija
  3. Bašić (Nedžada i Aide) Sara 
  4. Bureković (Mustafe i Medine) Emina 
  5. Bureković (Mustafe i Medine) Amila
  6. Curo (Šućre i Almire) Adna.

Ruvejd ef. Jahić dugogodišnji imam istog džemata poznat je po uspješnim polaznicima mekteba koji su ne tako rijetko osvajali prva mjesta na regionalnim i saveznim takmičenjima polaznika mekteba na nivou IZBNJ-e.

Ovom Hatmom Ruvejd ef. je samo potvrdio svoj muallimski kvalitet kojeg je krunisao 8 hatmom u džematu Witten i 17 u svojoj dosadašnjoj imamskoj karijeri.

Lijepo predavanje o važnosti učenja Kur'ana je održao imam iz Castrop Rauxela Nedžad ef.  Bečić.

Mehmed ef. Jakubović vjerskoprosvjetni referent Mešihata IZBNJ-E je pohvalio imama i učesnike Hatmi na pokazanom znanju, uputio čestitke imamu, polaznicima, roditeljima i džematu i zaželio da se svršenici Hatme uvjek druže sa Kur'anom i nikada sebi ne dozvole da zaborave učiti Božju knjigu.

Mehmed ef.  je ispred Mešihata islamske zajednice uručio nagrade (knjige) i diplome, a predsjednik džemata h. Edhem Kadrić je ispred džemata uručio novčane nagrade.

Svaka pohvala polaznicima, roditeljima, džematlijama te imamu džemata Ruvejd ef Jahiću. Nakon ikindije namaza svi gosti su počašćeni ručkom u sali našeg Centra.

Mehmed Jakubović

Nema komentara.

Upišite komentar