Mevlud i jubilej u džematu Duisburg (foto)

U prostorijama Islamskog kulturnog centra – džemata Duisburg u nedelju, 23. 09. 2012. god. je održana tradicionalna mevludska svečanost. Svečanosti je prisustvovalo više od 400 džematlija iz džemata Duisburg i okolnih bosanskih džemata u pokrajini Nord Rhein Westfalen. Svečanost su svojim prisustvom uveličali i imami iz okolnih džemata, a prigodan va'zu nasihat je održao Džemal ef. Hasandić, imam u džematu Essen.

Tradicionalni godišnji mevlud je ove godine održan u znaku obilježavanja jednog velikog jubileja – 25 godina od osnivanja i početka sa radom džemata Duisburg. U svom uvodnom obraćanju imam džemata, Ramiz ef. Memiš je podsjetio da je džemat zvanično počeo sa radom uplatom prvih članarina 01. 04. 1987. god. Džemat je u početku činila manja grupa džematlija, a od te grupe koja je prije 25 godina počela da sa svojom članarinom podržava džemat, njih 25 su još uvijek aktivni članovi džemata. Kroz džemat je prošlo više od 750 članova, a trenutno džemat broji više od 300 članova – porodica. Kroz mekteb džemata je prošlo više od 800 učenika, a 80 njih je svoje pohađanje mekteba okončalo hatmom. U ovom periodu je obavljeno i 120 šerijatskih vjenčanja. Džemat je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu posebno bio angažovan u prikupljanju i slanju humanitarne pomoći u domovinu.

Šefik Mulalić, predsjednik džematskog odbora, Suad Aličić, zamjenik predsjednika i Ramiz ef. Memiš

Poseban trenutak u okviru programa bio je uručivanje zahvalnice i prigodnog poklona imamu džemata Ramizu ef. Memišu i njegovoj supruzi Senada hanumi za njihov 25-godišnji hizmet i predano služenje džematu. U ime džematskog odbora priznanje su im uručili Šefik Mulalić, predsjednik džematskog odbora i Suad Aličić, zamjenik predsjednika. Vidno uzbuđen nakon uručivanja ovog priznanja Ramiz ef. je zahvalio džematskom odboru i spomenuo da su za postignute uspjehe zaslužni sve džematlije, posebno članovi džematskih odbora, njih preko 50 koji su u ovom periodu od 25 godina obnašali ovu dužnost. On je naglasio, da je u ovoj prigodi nezahvalno nekoga posebno isticati, jer je veliki broj džematlija to svojim radom zaslužio. Pa ipak, treba istaknuti ranijeg predsjednika džematskog odbora hadžiju Hasan Mušića, koji je sebe ugradio u ovaj džemat, a zbog bolesti nije mogao prisustvovati današnjem skupu.

Šefik Mulalić, predsjednik džematskog odbora, Ramiz ef. Memiš, imam džemata i Senada hanuma Memiš

U okviru mevludskog programa je proučena i ikrar dova za troje ovogodišnjih hadžija iz džemata Duisburg: Hamzu Zilkića i njegovu hanumu Šaćiru i Ahmeta Mavrića.

Džemat Duisburg je kupio i veoma fino i funkcionalno uredio vakufski objekat, a na ovoj mevludskoj svečanosti prisutne džematlije su imali priliku da ručaju i druže se u finom ambijentu u nanovo renoviranoj sali.

YouTube Preview Image

Nema komentara.

Upišite komentar