Njemački predsjednik posjetio džamiju u Penzbergu

Wiesbaden, 02.12.2019. godine – Predsjednik SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier posjetio je danas džamiju u njemačkom gradu Penzbergu. U pratnji njemačkog predsjednika bila je i njegova supruga Elke Büdenbender, kao i ministar unutrašnjih poslova Savezne države Bavarske (Bayern) Joachim Herrmann. Visokim zvaničnicima njemačke države dobrodošlicu su izrazili imam i direktor Islamskog foruma Penzberg hafiz dr. Benjamin ef. Idriz, kojem se pridružila i gradonačelnica Penzberga Elke Zehetner.

Domaćini su gostima najprije pokazali molitveni prostor tj. mesdžid, objašnjavajući sastavne dijelove istog. Ovom prilikom, predsjednik je izrazio želju da čuje ezan, te je hafiz Benjamin ef. Idriz nakon proučenog ezana, pojasnio kako i zašto se on u cijelom svijetu uči na arapskom jeziku, nakon čega mu je preveo njegovo značenje na njemački jezik. Uslijedio je obilazak učionica i ostalih prostorija Foruma, te radni sastanak i razgovor u novouređenom divanu, gdje su njemačkog predsjednika o aktuelnim dešavanjima informirali Benjamin ef. Idriz i zamjenica direktora centra Gonul Yerli. Sastanku u divanu su prisustvovali i predsjednik džemata Bayram Yerli, referent za obrazovanje Nermina Idriz, te predstavnik omladine Elmedin Đulić. Gosti su sa posebnim interesovanjem postavljali pitanja vezana za mektebsku nastavu i rad sa omladinom, dok je predsjednik države između ostalog naglasio i potrebu da imami na akademskom nivou sudjeluju u društvenom diskursu.

– Odmah nakon što je izabran, uputili smo pozivnicu Predsjedniku da posjeti našu džamiju. Sretni smo i ponosni da se Predsjednik sa suprugom napokon odazvao našem pozivu. Ovo je inače prva posjeta predsjednika Steinmeiera jednoj džamiji. Naš centar u Penzbergu je paradigma islama u Njemačkoj. On je multinacionalan. Radi se o džamiji u kojoj Bošnjaci sačinjavaju većinu članova, zatim Turci, Albanci i ostali narodi, inspirirani iskustvom islama na Balkanu. Njemački jezik igra ključnu ulogu u komunikaciji sa različitim narodima i odnosima sa javnošću, ali i za novu generaciju muslimana. Stoga, osim bosanskog, njegujemo i njemački jezik. To je potrebno kako bi uspostavili most između islama i Njemačke, odnosno građana muslimana i nemuslimana. Transparentnost i vidljivost džamije doprinijeli su tome da se sve generacije muslimana ali i građani nemuslimani identificiraju sa njom u svojoj životnoj sredini – ističe Benjamin Idriz.

– Dug put je iza vas, od izgradnje džamije, preko vašeg društvenog i političkog angažmana u gradu i šire, do ovoga što sada imate. Vaša džamija je vidljiva  daleko izvan granica vašega grada. Sve to zaslužuje mnogo više pažnje u Njemačkoj. Otvorenosti i uvažavanja, na način kako se praktikuju u Penzbergu, potrebno je mnogo više u Njemačkoj kako bi se spriječila daljnja polarizacija društva i kako bi se djelovalo protiv mržnje sa kojom se svakodnevno susrećemo.  Želja mi je da se u našoj državi susrećemo sa radoznalošću i međusobnim uvažavanjem. Džamiju u Penzbergu sam upravo iz tog razloga i odabrao, jer u njoj druga islamska udruženja vide primjer kako djelovati i raditi. Nadam se da će se ovaj model dalje širiti. Svima nama to mora biti želja za Njemačku –  riječi su predsjednika Steinmeiera za predstavnike medija koji su u velikom broju izvještavali o posjeti čelnika države džamiji u Penzbergu.

U velikom salonu Foruma upriličen je na kraju svečani prijem za javne ličnosti iz političkog, vjerskog i kulturnog života pokrajine Bavarske i Njemačke. U svojstvu izaslanika muftije za Zapadnu Evropu Osmana ef. Kozlića današnjoj posjeti prisustvovao je predsjednik Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Edin Atlagić, te glavni imam medžlisa Bayern Izet ef. Bibić.

E.A.

Nema komentara.

Upišite komentar