„Večer džemata“ u Bochumu

Povodom Dana Sandžaka i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, džemat Bochum je 23.11.2019. organizirao svečanost pod nazivom „Večer džemata“.

Prvi dio programa bio je u znaku najmlađih članova ovog džemata koji su izveli nekoliko igrokaza, horski otpjevali himnu BiH „Jedna si jedina“, recitacijama nas podsjetili da se ljubav prema domovini nosi bez obzira koliko daleko čovjek živio od nje. Kroz skečeve su nam prikazali da je naš humor sastavni dio našeg vedrog bića. Mališani su, i pored jezičke barijere koja je često prisutna kod naše djece koja odrastaju u ovom podneblju, odlično izveli svoje tačke što je oduševilo prisutnu publiku.

Drugi dio programa izveli su članovi grupe „Rejjan“ iz Sarajeva. Nježne note ilahija i kasida unijele su smiraj i probudile emocije slušaoca. Sve su začinili izvedbom nekoliko sevdalinki koje su kulturna baština Bosne i Sandžaka.

Ovakvu emotivnu noć insan je zaista trebao doživjeti.

Programi poput ovog i slični od istinske su potrebe u našim zajednicama jer nas osvježe, ožive u nama sjećanja na našu domovinu i čvrsto nas obavežu da svoj rodni kraj ne možemo i ne smijemo zaboraviti.

Svakako da je ovo i prilika za lijep susret, razgovor i zbližavanje među ljudima.

U nastavku vam donosimo nekoliko fotografija sa svečanosti.

Nema komentara.

Upišite komentar