U Wittenu održana osnivačka skupština Medžlisa NRW-a

U subotu, 02. novembra u džematu Witten je održana osnivačka skupština Medžlisa Düsseldorf, savezna pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija (NRW). Osnivačkoj skupštini su prisustvovali imami i predsjednici džemata ove regije (17 džemata učestvovalo u radu skupštine).

Ispred Krovne organizacije IZBNJ – Mešihata, koji je bio i pokrovitelj ovog skupa, skupštini su prisustvovali:

– Dr. Osman ef. Kozlić, muftija za Zapadnu Evropu i glavni imam IZBNJ,
– Zenahir ef. Mraković podpredsjednik Mešihata IZBNJ,
– Asim ef. Jelovac, podpredsjednik Sabora IZBNJ,
– Mehmed ef. Jakubović, vjerskoprosvjetni referent u Mešihatu IZBNJ.

Skupština se bavila razmatranjem Nacrta statuta za Medžlis i predložila njegovo usvajanje, te izbor/reizbor članova Izvršnog odbora medžlisa. Uvodne napomene i pojašnjenja u vezi potrebe održavanja skupštine dao je podpredsjednik Mešihata Zenahir ef. Mraković. Nakon muftijinog obraćanja i za presjedavajućeg skupštine medžlisa je izabran Mehmed ef. Jakubović. Uslijedilo je razmatranje nacrta statuta medžlisa te njegovo usvajanje. Nacrt statuta je pripremio podpredsjednik Mešihata Zenahir ef. Mraković, koji je i vodio raspravu po svakoj tački statuta. Predloženi nacrt statuta je sa manjim korekcijama jednoglasno usvojen. 

Poslije usvajanja korigiranog statuta uslijedio je izbor članova Izvršnog odbora Medžlisa. Na prijedlog nekih članova skupštine, a nakon glasanja dato je povjerenje starom sazivu Izvršnog odbora medžlisa, sa jednim kooptiranim članom. Izvršni odbor će u narednom periodu (4 godine) rukovoditi i organizovati aktivnosti, kao i predstavljati naš medžlis.

Skupština je razmatrala i aktuelno pitanje učešća Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj u procesima uvođenja predmeta Islamske vjeronauke u školama u pokrajini NRW. S tim u vezi izabrana su dvojica naših predstavnika u državnu pokrajinsku komisiju za islamsku vjeronauku (Kommission für den islamischen Unterricht). To su Amar Pintol i Ahmed Husić. Oni bi ubuduće trebali predstavljati Medžlis Düsseldorf u pitanjima koja se tiču islamske vjeronauke.

Bitno je naglasiti, da su se ovom skupštinskom sjednicom konačno ispunili uslovi za registraciju Medžlisa Düsseldorf (Landesverband NRW) kao e.V. (Eingetragener Verein) u pokrajini NRW, a samim tim i otvorile mogućnosti za IZBNJ da aktivnije zastupa interese muslimana Bošnjaka u NRW-u.

Konstituirajuća sjednica skupštine Medžlisa Düsseldorf je prošla u lijepoj atmosferi. Džemat Witten se pokazao kao dobar domaćin, na čemu su im svi prisutni čestitali.

Ruvejd ef. Jahić

Nema komentara.

Upišite komentar