Održane treće hatme i godišnji džematski mevlud u Ahlenu

U nedelju, 27.10.2019 godine, proučen je redovni džematski mevludi-šerif u znak sjećanja na posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda s.a.v.s. u okviru koga su, u njegovom prvom dijelu, nakon kratke ilahije koju su izveli najmlađi polaznici vjerske obuke, jasini-šerif za šehide BiH proučili:

  1. Mujaković Osman –  rođen 1940. godine
  2. Omeragić Ramo    –    rođen 1948. godine
  3. Mušanović Limo    –   rođen 1956. godine
  4. Čolić Ramiz             –   rođen 1958. godine
  5. Mersimovski Enser-   rođen 1987. godine
  6. Imširović Alem       –    rođen 2000. godine
  7. Huskić Ćazim          –    rođen 2002. godine
  8. Sodić Benjamin      –    rođen 2003. godine 

Učeći suru Jasin, oni su, naime, pred brojnim džematlijama i imamima, učinili svoju prvu hatmu, pokazavši pri tome zavidno znanje, te poznavanje i primjenu tedžvidskih pravila.

Ovo su, inače, treće po redu oficijelno održane hatme od osnivanja ovog džemata, koje je pripremio imam Salko ef. Tozo.

Kako se iz godišta rođenja može zaključiti, prva dvojica učesnika, a posebno osamdesetogodišnjak Osman Mujaković, kao i Ramiz Čolić, su već duže vrijeme u zasluženoj rudarskoj penziji, stečenoj napornim fizičkim radom, a penzionerske dane su, umjesto dosadi i gubljenju vrmena po kafanama, posvetili svojoj duhovnoj nadgradnji učeći i proučavajući Kur'an a.š.

Kako je,  u svome uvodnom izlaganju, džematski imam Salko ef. naglasio, odluku da prije tri godine pozove ovu grupu penzionera da počnu učiti arapsko pismo, donio je kada mu je džmatlija Ramo Omeragić, u jednom spontanom razgovoru ushićeno rekao:“Efendija, ja sam deset puta pročitao prevod Kur'ana, ali da mi je dočekati da samo jednom proučim Kur'an na originalnom arapskom pismu, ne bih žalio umrijeti“!

Ali evo, hvala Allahu dž.š. i Ramo i svi ostali, živi i zdravi, uče Allahovu Knjigu i svojim primjerom pokazuju i dokazuju drugima da se, uz iskren nijet i malo upornosti, može postići i ono što mnogi smatraju nedostižnim.

Nakon ovog dijela programa, glavni imam za NRW, Mr. Nedžad ef. Nuhić dodijelio je učesnicima hatmi diplome, a predsjednik džemata Mehmedalija Hasanović, u ime džematskog Odbora, prigodne poklone.

U drugom dijelu programa učešće u učenju mevludi-šerifa, Kur'ana i ilahija i kasida, uzeli su prisutni imami iz drugih džemata, u okviru koga je veoma inspirativan i poučan vazu-nasihat, prisutnima, održao glavni imam za NRW, Mr.Nedžad ef. Nuhić.

Pored njega, svoj veliki doprinos uspješnosti mevluda učešćem u programu i samim svojim dolaskom i prisustvom doprinijeli su imami: Mustafa ef. Klanco, Džemal ef. Hasandić, Muhamed ef. Fetić, Ibrahim ef. Bašić, Husein ef. Granov, Munir ef. Adilović i Vedad ef. Bečirović.

Nakon obavljanja ikindije – namaza u džematu, uz kahvu, bratsko druženje i razgovor, svi prisutni su počašćeni bogatim ručkom, koji su za njih pripremili učesnici hatmi i vrijedne i gostoprimljive džematlije i  džematlijke ovog džemata.

T.S.

Nema komentara.

Upišite komentar