Podjela stipendija Fonda Gazi Husrev-beg

Sarajevo, 17.10.2019. Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović primio je predstavnike Fonda Gazi Husrev-beg  IZBNJ koji su mu čestitali na izboru za novi  mandat i upoznali ga sa ovogodišnjom akcijom prikupljanja i podjelom stipendija za učenike i studente iz Bosne i Sandžaka. Delegacija je upoznala Reisu-l-ulemu i sa planovima za iduću jubilarnu 20  godišnjicu Fonda GHB. Reisu-l-ulema se zahvalio na čestitkama i lijepim željama, te istako važnost trajanja i razvijanja Fonda GHB koji je poslije Fonda Bošnjaci najznačajniji i najaktivniji fond kod Bošnjaka. Posebno je istakao i pohvalio ulogu i aktivnosti imama u akcijama ovog fonda. U delegaciji su bili predsjednik IZBNJ Pašo ef. Fetić, rukovodioc Fonda GHB Omer ef. Sarajlić, Jasmin  Dervić član Izvršnog Odbora za humanitarnu i socijalnu djelatnost, Mehmed ef. Jakubović član Izvršnog Odbora, Ahmed ef. Kajošević i Munir ef. Hodžić. Poslije podne namaza upriličena je podjela stipendija u velikoj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke.

Fond Gazi Husrev-beg, koji djeluje pri Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj,  dodijelio je 220 stipendija učenicima i studentima u BiH i Sandžaku, za što je osigurano 110.000 eura.

Prvu stipendiju uručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović, koji je učenicima i studentima poručio da je u sticanje znanja potrebno uložiti trud, te kazao da se nada da će i današnji stipendisti jednoga dana biti u prilici da odvajaju sredstva i stipendiraju nove generacije učenika i studenata.„Nadam se da će ovaj fond i dalje obveseljavati naše učenike i studente, vas kao mlade ljude, koji ćete, ako Bogda, jednoga dana zauzeti mjesta nas odraslih“, rekao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.Zahvalio je ovom prilikom svima koji su na putu dobra omogućili da se danas pod krovom Gazi Husrev-begove biblioteke „okupimo i podijelimo ono što su muslimani od sebe odvojili“.

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo ef. Fetić ocijenio je da je ključna poruka današnjeg skupa jačanje zajedništva muslimana matice Bosne i Hercegovine i dijaspore. „Potrebne su komunikacije i prijateljstva, jer naša omladina u dijaspori je pred jako teškim izazovima da zaboravi svoje korijene, porijeklo i zavičaj svojih roditelja. Ove stipendije bi trebale jačati upravo te naše veze i to naše zajedništvo“, dodao je on. U prikupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije učestvovalo je 38 džemata, a najveća pojedinačna uplata bila je od hadži Omera Hodžić iz džemata Mannheim, koji je izdvojio 5.000 eura.Na današnjoj svečanosti direktor Uprave za vanjske odnose i dijasporu Rijaseta IZ Razim Čolić uručio je i posebno priznanje dugogodišnjem imamu džemata Franfurkt Ahmed ef. Kajoševiću.Priznanje mu je uručeno povodom 30. godišnjice rada u džematu Frankfurt  i njegovom doprinosu radu toga džamata, a posebno za dugogodišnji doprinos radu Fonda Gazi Husrev- beg, u koji su on i njegova supruga samo ove godine uplatili 8000 eura.U proteklih 18 godina, koliko ovaj fond prikuplja i dodjeljuje stipendije, obrađeno je 5.553 molbi i podijeljeno 2.720 stipendija po 500 eura, odnosno 1.360.000 eura.Fond Gazi Husrev-beg osnovan je 23. oktobra 2000. godine, s ciljem uvezivanja humanitarnih akcija koje su provođene u džematima u Njemačkoj, a kako bi se efikasnije pomagalo onima kojima je pomoć potrebna.Prve godine postojanja Fonda dodijeljeno je 14 stipendija, a sljedeće već njih 105, tako da je do sada pomoć primilo oko 3250 učenika i studenata, s obzirom na činjenicu da se neke stipendije od 500 eura dijele na dvije od 250, kako bi što više učenika i studenata bilo obuhvaćeno.Stipendije i pomoć se dodjeljuje studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u BiH i Sandžaku.

Nema komentara.

Upišite komentar