Konstituirajuća sjednica fondacije Sunijsko školsko vijeće u Baden-Württembergu

Vlada Baden-Württemberga je 1. avgusta 2019. osnovala fondaciju javnog prava koja nosi naziv  „Sunijsko školsko vijeće“ (Sunnitischer Schulrat) koja će od nove školske 2019/20. godine preuzeti odgovornost za islamsko vjersko obrazovanje sunijskog karaktera u školama u Baden-Württembergu.

Članovi izvršnog odbora fondacije: Mr. Bilal Hodžić, prof. dr. Zekirija Sejdini, Emina Čorbo-Mešić, Akin Aslan i Seyfi Öğütlü (sa lijeve strane na desno).  (Foto: © KM)

Članovi izvršnog odbora fondacije: Mr. Bilal Hodžić, prof. dr. Zekirija Sejdini, Emina Čorbo-Mešić, Akin Aslan i Seyfi Öğütlü (sa lijeve strane na desno). (Foto: © KM)

Osnivanje ove fondacije su podržale Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IGBD) i Savez islamskih kulturnih centara (VIKZ). Fondacija se sastoji od izvršnog odbora kojeg čine pet članova i to jedan član ispred IGBD, jedan član ispred VIKZ i tri neovisna člana. Izvršni odbor je središnje tijelo Fondacije. Njegovi zadaci uključuju nadzor nad uredom, usvajanje i donošenje obrazovnih planova, odlučivanje o usvajanju nastavnog materijala i vjerskih udžbenika, te izdavanje Idžaze (dozvole za predavanje islamske vjeronauke).  Fondacija će imati i arbitražnu komisiju koja će moći ako je potrebno da  preispita odluke odbora i da ih vrati na ponovno razmatranje kao i da pruži potporu i ponudi neka druga rješenja. Na čelu fondacije će se nalaziti upravnik koji će njome upravljati, pripremati sjednice, izvršavati zaključke, brinuti se o budžetu fondacije i dr.

U prostorijama Ministarstva za kulturu 10.09.2019. su se po prvi put sastali članovi odbora fondacije na konstituirajućoj sjednici. Izvršni odbor sačinjavaju Seyfi Ögütlü (VIKZ), mr. Bilal Hodžić (IGBD) i tri neovisna člana (koja su izabrani zajedničkim dogovorom predstavnika islamskih zajednica i Minisatrastva za kulturu) Emina Čorbo-Mešić, prof. dr. Zekirija Sejdini i Akin Aslan. Na prvoj sjednici odbor je izabrao svog glasnogovornika Eminu Čorbo-Mešić kao i njenog zamjenika Seyfija Ögütlü. Fondacija će biti finansirana iz državnog budžeta, imaće svoje sjedište pri Ministarstvu za kulturu, svoje urede, neophodnu infrastrukturu kao i svoj Homepage.

Osnivanjem ove fondacije je stvorena stabilna pravna osnova za dalji nastavak islamske vjeronauke čime se otklanjaju nedoumice u vezi njene budućnosti.

Mr. Bilal Hodžić

(Foto: https://km-bw.de/,Lde/Startseite/Service/2019+09+11+Vorstand+Stiftung+Islamischer+Religionsunterricht)

Nema komentara.

Upišite komentar