BKC Frankfurt: Omladinci dali razlog za osmijeh školarcima

Omladinici BKC-a Frankfurt su primjerom izgradnje osjećaja odgovornosti za zajednicu. Jedinka ponekad ne može mnogo učiniti, ali kada djeluje cjelokupna zajednica, moguće je osmijeh na lice izmamiti, a omladinci BKC-a Frankfurt su mnogima dali razlog za osmijeh.

Ni jedan doprinos nije mali

Naime, u akciji udruženja „Svitanje“ simboličnog naziva „Dajte im razlog za osmijeh“, koja se održava već jedanaest godina, omladina BKC-a Frankfurt je ove godine dala svoj izniman doprinos.

U ovoj akciji, učešće su uzeli kako oni najmlađi, mekteblije, tako i oni nešto stariji. Želeći svojim vršnjacima uljepšati i olakšati početak nove školske godine, omladinci su izdvajajući od svog džeparca, odlučili da podrže spomenutu akciju. U konačnici, omladinci BKC-a Frankfurt su, zahvaljujući iskrenosti i najljepšoj namjeri, u fond ove akcije udruženja „Svitanje“ donijeli 3 000 €.

VažUno je istaći da su omladinci sami kreirali strategiju po kojoj će djelovati, vodili marketing, te u konačnici sa završetkom mjeseca ramazana, akciju zaključili lijepim iznosom koji je Udruženju bio veoma značajan.

Također, oni ne samo da su dali doprinos spomenutoj  akciji, nego su kroz ovaj projekat onim najmlađim u svojim redovima ukazali na vrijednost dobročinstva, skromnosti i zahvalnosti, o čemu nam je kazivao vođa omladinske grupe BKC-a Frankfurt.

„Našoj omladini, koja je uglavnom odrastala u Njemačkoj, nije poznato kako je biti u teškom stanju, stanju u kojem roditelji nisu u mogućnosti objezbijediti najupotrebnije stvari za školu.  Meni jedna torba, jedna olovka, jedan papir, ne znači puno, jer je normalno da sve to imam. Kad izgubim olovku, najnormalinije je kupiti sebi novu, a ‘sitni’ novac obezbjeđuju ionako moji roditelji. Nažalost, nismo sebe naučili cijeniti male stvari u životu, a koje nam je Allah Uzvišeni poklonio  Svojom neograničenom milosti. Zbog takvog postupanjem prema blagodatima je važno da mi sami sebe podsjetimo na one porodice koje nemaju ono što je za nas malo i uobičajno. Jedna od najvažnijih stvari u životu, i to nas uči i vjera, jeste edukacija. Trebamo sebe zapitati da li je potrebno svaki mjesec kupiti novu robu, nove bezvrijedne stvari koje vrijede egu. Trebamo sebe zapitati da li je adekvatno da od novca, a za kojim nam je Allah omogućio da zaradimo, potrosimo većinu na svoj ćejf. Odgovor je veoma jasan: Nije“ – pripovijeda nam Meris.

On nastavlja ističući da su akcije poput „Dajte im razlog za osmijeh“ osnovne za čovječanstvo, jer je kroz aktivno sudjelovanje moguće podsjećati se na iskušenja sa kojima se drugi susreću.

„Kad smo saznali za akciju „Dajte im razlog za osmijeh“, napravli smo reklamu preko naših BKC-medija. Motivirali smo omladinu da aktivno pomognu u ovom projektu, a čak smo i roditeljima prezentirali ovaj projekat. Naša akcija je tako široko prihvaćena, da su donacije stizale sa svih strana i od svih uzrasta. Na početku nam je cilj bio prikupiti sredstva za 30 prvačića, da ćemo ovakvu podršku dobiti i ovako jedan ogroman rezultat ostvariti, o tom ni sanjati nismo mogli.  Mnogi roditelji su ujedno vidjeli divnu priliku da daju svojoj djeci, mekteblijama, po euro ili dva, a s ciljem da nauče da dijele te da nije prirodnost imati sve. Tako smo, sa Allahovom dozvolom, sakupili preko 3.000€. Nadamo se da smo pomogli u uvoj hairli akciji“ – završava mladi vođa  omladinskog BKC-odjela, koji ne želi svoje ime da ističe, jer kako reče, ovaj značajan projekat i kolketivan uspjeh zaslužuje isticanje samo jednog imena: „BKC-omladina“.

Ni jedan doprinos nije mali, ako je od srca i ima plemenit cilj. Pomoći djecu i omogućiti im pravo na školovanje zaista spada u djelo koje će im izmamiti osmijeh na lice. Omladinci BKC-a Frankfurt su školarcima u Vrbanjcima, Kozarcu, Prijedoru, Busovači, Vitezu, Livnu, Stocu, Foči, Višegradu i Ustikolini pokazali da nisu sami  i da postoji neko kome je stalo do njihovih osmijeha i njihove budućnosti.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Nema komentara.

Upišite komentar