U džematu Schwäbisch Gmünd odrzane svečane hatme

U nedjelju 07.07.2019.g. na podne namazu u dzematu Schwäbisch Gmünd održana je svečana akademija polaganja hatmi u prelijepoj atmosferi sa preko dvijesto prisutnih dzematlija, prijatelja i rodbine iz Njemačke, Švicarske, Austrije i iz BiH. Poslije obavljenog podne namaza, kojeg je predvodio predsjednik IZBNJ Pašo ef. Fetić imam u dzematu Kirchheim Teck, učesnici hatmi ušli su u dzamiju učeći tekbire predvodeni svojim muallimom Mirhet ef. Joldicem, te zauzeli svoje pozicije predviđene za njih.

Suze radosnice su se vidjele na mnogim licima, a pogledima je izražena sreća i radost, kao podrška ovoj prelijepoj svečanosti. Na kraju svog uvodnom obraćanja dzematski imam Mirhet ef. Joldić je izvršio prozivku učesnika hatmi slijedecim redoslijedom:

  • Zečić (Sakib i Nevzeta) Lejla
  • Zečić (Sakib i Nevzeta) Ajla
  • Dzaferovic (Hasan i Sabina) Amela
  • Dzaferovic (Hasan i Sabina) Amina
  • Zečić (Smajo i Devada) Elma
  • Šehic (Zijad i Aida) Amar
  • Joldić (Mirhet i Asmira) Hanan
  • Joldić (Mirhet i Asmira) Vedad

Poslije predstavljanja kandidata pristupilo se učenju Kur´ana. Učesnici hatmi su proučili suru Jasin pred duše šehida BiH i pred duše poginulih u Srebrenici. Poslije se pristupilo pitanjima iz općeg znanja na koja su jako dobro odgovarali učesnici hatmi, te pokazali dobar nivo znanja i sa tim opravdali svjedodžbu koju su dobili za položenu hatmu.

Posebna radost za učenike I njihove roditelje bila je prisustvo bivseg muftije, sadasnjeg predsjednika IZBNJ, Paše ef. Fetića, te hfz. dr. Mensur ef. Malkića, gl. imama GHB džamije i direktora  GHB Medrese.

Dr. Mensur ef. Malkić se obratio prisutnima, te čestitao omladini na postignutim rezultatima, a posebno roditeljima koji su bodrili i dovodili svoju djecu redovno u mekteb kako bi postigli ove rezultate, te je čestitao njihovom muallimu Mirhet ef.  Posebno je bio oduševljen organizacijom i pripremom ove svečanosti. Kazao je da će roditelji čija djeca uče Kur´an, po hadisu Muhammeda a.s., na Sudnjem danu nositi krunu na glavi čija će svjetlost biti sjajnija od svjetlosti sunca.

Hfz. Osman Malkic ucenik u GHB Medresi svojim melodičnim glasom proučio je odlomak iz Kur´ana i oduševio prisutne džematlije.

Poslije toga se obratio Pašo ef. Fetić, čestitajući ovaj mubarek, kazao je da je ovo veliki uspjeh dijece, roditelja i Mirhet  ef., ali i džemata Schwäbisch Gmünd u cijelini.

Nagrada za Mirhet ef.  odlazak na hadzdz

Posebno je izazvalo emocije kada je predsjednik IZBNJ otvorio poklon od Mesihata IZBNJ za Mirhet ef. a ispod je stajalo “Nagrada za Mirhet ef. Joldića, odlazak na HADžDž“. Uz tekbire i čestitke Pašo ef.  je predao poklon Mirhet ef.i naglasio da je  jednoglasno donesena odluka da Mirhet ef. bude nagraden ove godine odlaskom na Hadzdz, za trud i rad koji pokazuje sve ove godine, kako u dzematu tako i u Zajednici. Naglasio je da je ovo ujedno priznanje i dzematu Schwäbisch Gmünd. Izgradnja dzamije i otvorenje prošle godine, osvojena prva mjesta na takmičenjima i ove a i prethodnih godina, ova svecanost hatmi, (mektebska abitura), suradnja sa IZBNJ i gradom Schwäbisch Gmünd, te drugim vjerskim Zajednicama na lokalnom nivou. Iako brojčano manji dzemat, ali jako uspješan i aktivan na svim poljima. Poslije primljene nagrade Mirhet ef.se kroz suze radosnice zahvalio dragom Bogu što ga je pocastio da Mu ide u goste, a zahvalio se i onima koji su donjeli tu odluku jer su primjetili trud i rad i nagradili ga.

Poslije ovg lijepog trenutka podjeljene su svjedodzbe uz knjigu kao poklon svim mekteblijama iz Gmünda i Heidenheima. Svjedodzbe su uručivali  ef. Fetic i Mirhet ef. Joldic. Novčano su nagradeni oni učenici koji su osvojili 1.2.ili 3. mjesto u našem mektebu.

Pristupilo se učenju sura koje su proučili učesnici hatmi, te hatma-dova koju je proučio hfz. dr. Mensur ef. Malkić. Poslije dove u ime našeg dzemata poklone i novčane nagrade uručili su potpredsjednik dzemata Hadzaliž  Elmedin i predsjednik dzemata h. Suljo Zahiroviž, koji se kratko obratio prisutnima i čestitao ova dva mubareka u jednom danu. Izrazio je svoje zadovoljstvo i radost da imamo u našem dzematu, na čijem čelu je vec 23 god. ovako lijepe svečanosti…   Svi prisutni su prilazili učesnicima hatmi čestitajuci im na velikom uspjehu i pokazanom znanju i nagradivsi ih raznim vrijednim poklonima, te čestitali njihovim roditeljima i muallimu. Mnogi prisutni iz drugih dzemata su rekli da odavno nisu bili na ljepšoj svečanosti, te se zahvalili na lijepom dočeku.

Poslije je uslijedio svečani rucak u haremu dzamije za sve prisutne. Specijalne torte za hatme uz tekbire prerezali su Pašo ef. Fetic  i hfz. Mensur ef. Malkić, a drugu prerezali su učesnici hatmi. Uz lijep muhabet, kahvendisanj i lijepo druženje ostalo se dugo poslije ručka i ikindije namaza.

Molimo Allaha da naše učače Kur´ana učvrsti na tom putu, da nagradi njihove roditelje i muallima Mirhet ef. Joldića i da mu Allah olakša put na sveta mjesta, hadzdz mebrur učini i da nam se ako Bog da hairli živ i zdrav  vrati. Amin!

Potpredsjednik dzemata schwäbisch Gmünd,

Hadzalic Elmedin

Nema komentara.

Upišite komentar