Predstavnici Foruma za integraciju iz Kamp-Lintforta posjetili Bosnu i Hercegovinu

Džemat Kamp-Lintfort u svome 35. godišnjem djelovanju uspio je da se etablira i da učestvuje u svim procesima kada su u pitanju “stranci”.
Već preko 20 godina aktivno učestvuje u interreligijskom dijalogu i osnivač je istog i imam džemata Klanco je drugi glasnogovornik istog. Kroz taj dijalog smo, u posljednjih 7 godina, tri puta posjetili Bosnu i Hercegovinu. Naše posjete počinju posjetom Memorijalnom centru u Potočarima, MRV, Reisu-l-ulemi, Gazi-Husrevbegova medresi, Pravoslavnoj crkvi, Katedrali, Sinagogi…..do Mostara i Tekije na Buni, Travniku….jedanput smo bili i u Međugorju….Grupe koje su dolazile u BiH su bile sastavljene od predstavnika grada, crkava, turskih džemata a imam i članovi odbora džemata Kamp-Lintfort su organizirali sve tehnički. Mjeseca juna (17.-21.6.2019.) grupa od devet Nijemaca/ica i četvoro Bošnjaka/inja je posjetila BiH, a vođa puta je bio Mustafa Klanco, imam džemata Kamp-Lintfort. Druga grupa (četvorica motordžija predvođeni sekretarom džemata Edin Klanco) nas je sustigla u Kalesiji i u MC Potočari. Ukupno nas je posjetilo Potočare sedamnaestoro.

Ovoga puta mi smo, pored MC u Potočarima, posjetili EMMAUS u Potočarima, sastali se sa glavnim imamima MIZ Bratunac-Elvirom ef. Hodžić i Srebrenica- Damirom ef. Peštalić, prijemi u Sarajevu u MRW, Reisu-l-ulema Kavazović, Gazi Husrevbegova medresa, GH Biblioteka, Katedrala i obišli Tunel spasa….Kočijama smo obišli Vrelo Bosne. Posjetili smo Mostar, Počitelj i Tekiju na Buni. Uručili smo skromne priloge Emmausu u Srebrenici, MIZ Bratuac i Srebrenica i GHM-i, ukupno oko pet hiljada eura. Svi filmovi, knjge,….tribine i marševi mira nisu moćni kao ljudske oči i duša kad dođu u Memorijalni centar u Potočare… Razvijanje kulture sjećanja da je nad nama izvršen GENOCID u BiH je najbolja opomena da budemo budni da nam se ne bi , ne daj Bože, ponovilo!

“Pokrenimo se .. naš posao neće niko drugi uraditi!”

Zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli da ovo putovanje bude uspješno a posebna zahvala Kancelariji Reisu-l-uleme i reisu-l-ulemi Dr. Huseinu Kavazoviću osobno na odvojenom dragocjenom vremenu. Putovanje je bilo privatno organizirano i pojedinačno troškovi su iznosili ca. 500,00 € po osobi. Putnici su dodatno izdvojili na kraju putovanja po 50,00 € za EMMAUS u Srebrenici. Ako uzmemo da je ca. 400 bošnjačkih udruženja u Evropi, izvan BiH i domovinskih zemalja, onda bi, uz malo rada u sredini u kojoj djelujemo, imam ili aktivista džemata i bošnjačkih udruženja, jednom godišnje mogli dovesti jednog novog sugrađanina/ku u Potočare! Svake sedmice bi mogao biti neko iz dijaspore, organizirano, u Potočarima! “Sve je do nas” kaže Emir Hadžihafizbegović u svojoj monodrami…..

MAK

Nema komentara.

Upišite komentar