Vikend aktivnosti u džematu Witten

Protekli vikend u džematu Witten je bio svojevrsni praznik bogatih aktivnosti koje su okupile veliki broj džematlija ali i mnogo posjetitelja iz susjednih džemata sa  Medžlisa NRW. Počelo je s džumom namazom u petak, gdje je hutbu održao i namaz predvodio imam iz Penzberga hafiz dr. Benjamin ef. Idriz. Zamjena imama na džumama, te njihove hutbe u drugim džematima su vrlo poželjna praksa, koju zasigurno treba poticati jer unosi svježinu i dinamiku u džematsku svakodnevicu. Hafiz Idriz je u hutbi ukazao na trenutne izazove sa kojima se susreću muslimani u Njemčkoj, te uputio korisne savjete i poruke džematlijama kako adekvatno odgovoriti i postaviti se prema njima. 

U petak večer je održana promocija nove knjige Hafiza Idriza „Der Koran und die Frauen“. Njegova nova knjiga, četvrta po redu na njemačkom jeziku,  već je u javnosti izazvala posebnu pažnju, obzirom da se radi o vrlo aktuelnoj tematici,  položaj žene u islamu, te da jedan imam o tome piše. Veliki broj prisutnih je svjedočio ovom iznimno važnom događaju. Naime, u vremenu kada su islam i teme islama svakodnevno  u javnosti, na žalost vrlo često u negativnom kontekstu, najčešće predstavljeni od strane osoba sumnjivih namjera, a velikih mogućnosti, ohrabruje i raduje činjenica da počinju javno istupati i djelovati i sami muslimani, imami i intelektualci nudeći odgovor i autentično predstavljanje učenja islama. U svojoj knjizi hafiz Idriz bez okolišanja i tabua se jasno i odlučno suprotstavlja zlonamjernim osudama i kritikama u medijima kako je islam vjera koja zapostavlja ženu i njenu poziciju podređuje muškarcu. Posebnu vrijednost knjizi daje hrabra doza kritike autora određenih ekstremnih tumačenja islama među samim muslimanima.Na osnovu temeljnih izvora islama autor je iznio stav  o potpunoj kompatibilnosti vjere islama sa savremenim demokratskim načelima te jasnoj i željenoj  ravnopravnosti žene i muškarca kojoj islam teži. Posebno je bilo lijepo vidjeti veliki broj mlađih posjetitelja na promociji, kojima je ovakva literatura na njemačkom jeziku o aktuelnim temama prijeko potrebna. 

U nedjelju, nakon podne namaza je u džematu Witten proučen mevlud. Održavanja godišnjih mevluda je postala već godinama prepoznatljiva tradicija džemata na Medžlisu NRW. Ponovo prepune prostorije i još jedan zaseban  sadržaj. Glavni izvođači mevludskog programa  Hafiz Benjamin ef. Idriz i Muharem ef. Mešinović su oduševili prisutne učenjima Kur’ana, mevluda, ilahija i kasida. Veliki broj imama sa oblasti NRW njih preko dvadeset zajedno sa nekoliko penzionisanih kolega su uzeli učešća u programu. Vazu nasihat je održao Hafiz Benjamin ef Idriz. Ukazao je na važnost institucionalnog rada muslimana u Njemačkoj, ulogu Islamske zajednice kao središta oko kojeg se trebaju muslimani Bošnjaci okupljati kao i na trenutno stanje muslimana i islama uopće u Njemačkoj. Potrebu  jačeg angažmana posebno u javnosti i medijima , a što je inače fokus Hafizovog rada, stavio je kao prioritet našeg djelovanja. 

Nakon vrijednih savjeta prisutnima od strane Hafiza Idriza, kada su svi očekivali dovu i završetak programa, riječ je uzeo predsjednik džemata hadži Edhem Kadrić i svojom gestom izazvao jako emotivne reakcije. Naime, ove godine se navršava 25 godina imamske službe imamu u Wittenu Ruvejd efendiji Jahiću. Predsjednik džemata, neumorni pregalac hadži Edhem, u suradnji sa odborom je na iznenađenje svih prisutnih,  uručio svome imamu specijalno priznanje i nagradu za dvadesetpetogodišnji rad i doprinos. Vidno iznenađen i ganut, Ruvejd ef. se zahvalio predsjedniku odboru kao i svim dzematlijama ističući svoju radost i zadovoljstvo da su svi oni prepoznali njegovog višegodišnji rad i trud na polju zajedničkog dobra. Ruvejd efendija Jahić je rođen u Miljanovcima u u Kalesiji 1955. Poslije završne GHM u Sarajevu službovao je u Sanskom Mostu te u Diviču kod Zvornika,a uz rad je studirao orijentalistiku na prištinskom univerzitetu. Posebno teška i turbulentna vremena, preživio je početkom agresije na BiH kada je zajedno sa većinom svojih džematlija u Diviču odveden u logor gdje je proveo godinu dana. Nakon oslobađanja iz logora dolazi u Njemačku i biva postavljen za imama u džematu Witten. U sjećanje na teške dane provedene u zatočeništvu, Ruvejd ef. je napisao i knjigu “ Od logora do slobode“, kao svoj doprinos pamćenju zločina agresije. Priredio je i monografiju dzemata Witten. U džematu Witten je prije dvije godine, uz prisustvo Reis uleme Husejin ef. Kavazovića otvorena prelijepa novoizgrađena džamija, ukrašena munarom. Svojim aktivnostima, posebno u radu omladine džemat Witten zauzima važno mjesto u IZBNJ.  

Organizujući ovakve višednevne aktivnosti različitih sadržaja, a koje su važne za mjesto i vrijeme u kojeme živimo, džemat Witten pokazuje kako na najbolji način čuvati i očuvati svoju vjeru i identitet našeg naroda. Raduje nas vidjeti da naši džemati novim aktivnostima, proširuju već tradicionalne navikle manifestacije. To pokazuje i daje optimizma, da u ovim teškim i izazovnim vremenima, nastojimo dati puni doprinos kvalitetnijem i inovativnijem radu, a što je nužnost i obaveza, posebno prema našoj djeci koja ostaju  živjeti na ovim prostorima.

Asim Jelovac

Nema komentara.

Upišite komentar