Savjetovanje o društveno-političkim pitanjima

Wiesbaden, 23. juni 2019. godine – U Wiesbadenu je jučerašnjeg dana održano savjetovanje o procesima institucionalizacije islama u SR Njemačkoj, kojem su pored članova Glavnog odbora/Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNj) prisustvovali predsjednici medžlisa, glavni imami, predstavnici IZBNj u Saboru IZ-e u BiH i članovi rukovodstva Skupštine/Sabora IZBNj.

Učesnici su posebno razgovarali o procesima uspostave/nastavka islamske islamske vjeronauke u javnim obrazovnim ustanovama (IRU – Islamischer Religionsunterricht) u Njemačkoj, razmatrajući modele koji se nude u pojedinim saveznim državama/pokrajinama. Naglašena je opredjeljenost Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj da i dalje u skladu sa svojim mogućnostima i objektivnim okolnostima u navedenim procesima doprinese uspostavi/nastavku IRU. Učesnici su bili složni u tome da se odluke o tome na koji način IZBNj uzima učešće u pomenutim pojedinačnim procesima imaju razmatrati i donositi institucionalno, kroz organe medžlisa i krovne organizacije, a u saradnji sa drugim islamskim religijskim zajednicama u Njemačkoj.

Učesnici savjetovanja su izrazili podršku inicijativama koje treba da doprinesu boljem i snažnijem uvezivanju islamskih religijskih zajednica u Njemačkoj s ciljem uspostavljanja zajedničkog muslimanskog predstavništva muslimana u našoj državi. S tim u vezi, izričito je pozdravljena nedavno najavljena inicijativa da Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj zajedno sa islamskim zajednicama Albanaca i Marokanaca postane samostalna članica KRM – Koordinationsrat der Muslime in Deutschland (Koordinacijsko vijeće muslimana u Njemačkoj). Također je pozdravljena inicijativa osnivanja BIR – Bund islamischer Religionsgemeinschaften (Savez islamskih religijskih zajednica) na razini saveznih država/pokrajina. U navedenim procesima Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj razmtratat će unutar svojih organa ponuđene normativne okvire i dati doprinos u izradi istih shodno svojim mogućnostima, s ciljem osiguravanja vidljive zastupljenosti muslimana Bošnjaka u navedenim organizacijama.

Na kraju su razmatrana i druga aktuelna pitanja koja se tiču same organizacije Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Savjetovanje je ocijenjeno uspješnim i korisnim, te je naglašena potreba da se ista intenzivnije održavaju.

E.A.

Nema komentara.

Upišite komentar