Calw: U novim vakufskim prostorima Bajramski prijem Medžlisa Stuttgart

Bio sam u Džematu Kalv (Calw) i tada, tek prilikom moje posjete, posve sam razumio narodnu mudrost dvaju kineskih poslovica: ‘Bolje je jedanput vidjeti nego sto puta čuti’!, i onu drugu da je ‘bolje jedanput pokazati nego li stotinu puta reći’!; jer sve što sam čuo i što su mi govorili, bilo je mnogo manje i skromnije od onoga što sam i vidio i što mi je prilikom posjete pokazano i predstavljeno. I zaista, ako kao kriterij prosudbe postavimo jedino brojnost porodica koje čine članstvo jednoga džemata – lokalne zajednice možemo se često razočarati u svojim pretpostavkama. Jedna skromna Zajednica po brojnosti, koja sa prilično širokog područja okuplja nešto više od stotinu clanova, pokazuje ne samo veliku živost, elan, i zagledanost u budućnost nego je ravnopravan takmac i saučesnik u brojnim aktivnostima sa drugim značajno bronijim džematima. Iako u neposrednoj blizini tri vrlo aktivna džemata na udaljenosti ne većoj od 20 do 30 kilometara od Kalva, mladi diplomirani student Fakulteta Islamskih nauka Alem ef Kusur prekinuo je tradiciju zvanu: ‘vjeroučni punkt’, ‘ramazanski džemat’, ‘vikend džemat’, i od 2013. godine kada je stupio na dužnost prihvatio je pun radni angažman započevši rad sa tek pedesetak zatečenih clanova.  Alem ef svakako je istakao i važnost prvih koraka koje su u Kalvu napravili imami Subašić Hamza ef, Efendić Šahin ef, Abdurahman ef Beširević, kao i ramazanski imami. Svi oni su, sa grupom neumornih entuzijasta, pripremili tlo za njegov dolazak i puni angažman ovoga džemata koji egzistira od 1992. godine. Nakon samo pet godina, novembra 2018. godine, ovaj džemat uspio je kupiti zgradu za potrebe Islamske zajednice, da bi već 05. aprila 2019. godine obavio prvu džum'u-namaz, a potom i ovogodišnji prvi ramazan u  vakufskim prostorima zgrade reprezentativnog zdanja koja omogućuje višefunkcionalni i trajan rad ovom džematu. Do danas, preinakom i unutrašnjim uređenjem, završeni su prostori mesdžida sa pratećim sanitarnim prostorijama, učionica, restoran i moderno opremljena kuhinja. Ideja je da se obezbijede i prostori za djecu i omladinu, moderno opreme učionice, biroi i stanovi, kao i trijem i dvorište. Poslova je svakako još mnogo, ali ne pokazuju niti zamor niti pad elana. Rukovodstvo i Imam ef zahvaljuju se na pomoći koju su primili do danas od džemata kako sa MIZ Štutgart tako i šire, kao i u poklonjenom radu i darovanom građevinskom materijalu i opremi.

Razlog naše posjete Džematu Kalv bio je dvostruk. Naprije, to je podijeliti radost kupovine, opremanja, i ulaska u vakufske prostore ovoga džemata dajući im podršku i izraziti im čestitanja, a drugi razlog jeste Bajramski prijem za imame i džematska rukovodstva osamnaest džemata Medžlisa Islamske zajednice Štutgart, koji je održan u nedjelju, 10. juna, 2019. u ikindiju.

Domaćin, Alem ef bio je u ulozi moderatora. Obratili su se Pašo ef Fetić, Predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj, Glavni imam MIZ Enver ef Pašalić, i Ishak ef Alešević, Predsjednik MIZ Štutgart. Na kraju se obratio i aktuelni predsjednik Džemata Kalv Rasid Mureskic zahvalivši se na odazivu i pomoći ovom džematu. Atmosfera je bila svečana i razgovori su tekli u opuštenom, prijateljskom i vedrom tonu svih prisutnih kako ljubaznih domaćina, tako i gostiju imama i predsjednika džemata. Predsjednik Pašo ef Fetić iskoristio je priliku da izrazi zahvalnost kako imamima, tako i džematskim rukovodstvima na kvalitetno provedenom proteklom ramazanu u kojem je vidan pomak na svim nivoima djelovanja. I.A.

Nema komentara.

Upišite komentar