Minhen: Lejletul-Kadr u džematu Hidaje

Muslimani širom svijeta sinoć su obilježili jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, 27. Noć mjeseca ramazana – Lejletu-l-kadr, noć vrijedniju od hiljadu mjeseci, što približno odgovara 83 godine ili jedan prosječan životni vijek. U skladu s tradicijom ova noć prigodnim programom obilježena je sinoć, 31. Maja 2019. godine, odnosno 26. ramazana u džematu Hidaje (Minhen).

Prije jacije-namaza i teravih-namaza upriličen je prigodan program povodom mubarek Lejletul-Kadra. Program su izveli polaznici mektebske nastave mekteba Hidaje. Na početku prisutne je poselamio ramazanski imam mr.sc Damir-ef. Babajić, koji se zahvalio prisutnima na odzivu, te roditeljima i djeci koji prate rad mekteba i ramazanskih aktivnosti. Nakon programa koji je sadržavao, između ostalog, ilahije i kaside, tekstove koji govore o Lejletu-l-kadru, porukama Kadra, prisutnima se obratio i predavanje održao imam džemata Hidaje Nusret-ef. Hodžić, koji je govorio o Kadru i Kadranskim porukama.

„U Noći kadr otvaraju se vrata nebesa. Nema onoga ko u toj noći obavlja namaz, a da mu Gospodar za svaku učinjenu sedždu ne daruje drvo u džennetu, drvo tako guste krošnje i obujnog hlada da ako bi čovjek sto godina išao ispod njega, opet ne bi izašao iz njegovog hlada. Za svaki rekat bi vam udarovana kuća u džennetu, ukrašena draguljima i biserima. Za svaki proučeni ajet bude mu poklonjena jedna od džennetskih kruna“. Allah je ovu noć nazvao Lejletun-mubareketun-blagoslovljenom, Lejletul-Kadr, časnom, a zatim je skrio, kao što je sakrio i Svoje najvažnije ime i najvažniji namaz. Ko provede ovu noć u ibadetu: učenju Kurana, klanjanju, razmišljanju, materijalnom pomaganju bližnjih, siromašnih i jetima… biće mu oprošteni raniji grijesi – istakao je Dmir-ef. Iz svega navedenog jasno se vidi da je Noć Kadr prilika kakva se samoj ednom u toku cijele godine pojavljuje, pa zato vjernici treba da se potrude da se okoriste njenim blagodatima i da uberu njene plodove. U tom smislu Poslanik, a.s. kaže: “Onome ko provede Noć Kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, Allah će mu oprostiti sve prethodne grijehe!” Dakle, tu noć treba provesti u klanjanju dobrovoljnog (nafila) namaza, učenju Kur'ana, učenju različitih oblika zikra (tekbir, tehlil, tahmid, tesbih…), tj. sjećanja na Allaha, dž.s., obraćanju Uzvišenom putem dove i tevbom, tj. pokajanjem, tetraženjem oprosta od Najmilostivijeg od svih milostivih. Nusret-ef. je podsjetio  na značaj zajednice, te pozvao vjernika da uče dove o zajedništvu i zbližavanju ljudskih srca. Pozvao je sve ljude da se razumiju, da budu bliži jedni drugima, te kroz primjere pokazao odnos nefsa i duše. Budimo bolji ljudi, vjernici poslije Kadra nego prije Kadra, a zaista će osjetiti oni koji budu ibadet činili jesu li gačinili u noći Kadra-između ostalog istakao je Nusret-ef.

Nakon svečanosti Džinić Ermin, ispred tima za kupovinu prostorija, prezentirao je džematlijama aktivnosti na polju kupovine zemljišta, dosadašnje aktivnosti i šta je to potrebno u skorije vrijeme uraditi. Pozvao je sve džematlije da se uključe u akciju obezbjeđivanja sredstava za kupovinu zemljišta, istakavši da je neophodna pomoć i podrška svih džematlija i prijatelja, te predložio akciju „500 Eura za zemljište“ a koja bi trajala samo do kraja ramazana. Akcija za sada hvala Allahu ide dobro, ali se nadamo da će se sve džematlije uključiti-istakao je Džinić.

Nakon programa uslijedio je ezan za jaciju-namaz. Poslije ponoći klanjan je noćni namaz, a druženje je nastavljeno do nsehura uz učenje Kur’ana, te ilahija i kasida koje su izvodili Nusret-ef. i mujezin džemata Hidaje hadži Mersima Telalović. MolimoAllaha da nagradi sve one koji su na bilokoji način doprinijeli da se vjerski život tokom rmazana obogati raznim sadržajima u džematu Hidaje. Molimo Allaha Uzvišenog da nam primi naše izrečene dove, naše namaze i naše ibadete i da nam olakša puteve i sredstv apribližavanja Njemu! Amin!

D.B.

Nema komentara.

Upišite komentar