Medžlis Bayern: Iftar u gradskoj vijećnici Minhena

„A ko ljepše govori od onoga koji poziva Allahu, a uz to je I dobročinitelj” Božije su riječi kojima je hafiz Benjamin Idriz otvorio večerasnji iftarski program, i posljednji iftar ovog Ramazana koji je održan po prvi put u istoriji u gradskoj vijećnici – Altes Rathaus, u srcu Minhena.
 
 
Organizator je bio izvršni odbor Medžlisa Bayern, na čelu sa glavnim imamom Izet ef. Bibićem i predsjednikom medžlisa Mirzom ef. Džafićem. Goste je pozdravio sekretar Medžlisa, Mumin Salihoić koji je poželio toplu dobrodošlicu i zahvalio se svim gostima na dolasku te pohvalio rad imama, mutevelija i džematskih aktivista koji neumorno rade cijelu godinu, a pogotovo u mjesecu ramazanu, kako bi džematlijama omogućili što kvalitetniji vjerski život. Obraćanje govornika: biskupa dr. Andreas Renza, generalne konzulice za Bosnu i Hercegovinu Rusmire Tihić Kadrić, generalnog konzula za Tursku Mehmet Gunaya, predsjednika sabora za Njemacku Edina Atlagića i glavnog imama za Bayern Izet ef. Bibića, krasila je zajednička crta, ponos na prve useljenike sa naših prostora, koji su prije pedeset godina došli u grad Minhen, tu ostali i zasnovali porodice, udarili temelje za dolazeće generacije i čvrsto nosili baklju islama. Program je završen zajedničkim klanjanjem akšam namaza i to je bio prvi namaz klanjan u jednoj od najstarijih istorijskih građevina u Minhenu.
 
Na Iftaru su bili prodsutni mnogi predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života ove predivne Bavarske projestonice. Oduševljenje pridsutni je bilo neizmjerno jer Bošnjaci kao što reče glavni imam Izet ef. Bibić organizovano i jedinstveno nastupaju nudeći svoje kvalitete našim komšijama i zemlji u kojoj živimo. Nadamo se da će ovakvi skupovi postati tradicija i da ce otvoriti vrata i u ostalim gradovima.
 
M. Omeragic 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nema komentara.

Upišite komentar