Minhen: U džematu Hidaje promovirana knjiga “Der Koran und die Frauen“

U petak, 24. maja 2019. Godine, odnosno devetnaestog dana ramazana, u džamiji džemata Hidaje održana jepromocija knjige “Der Koran und die Frauen” autora dr.hfz. Benjamin-ef. Idriza.


Nakon klanjanja akšam-namaza, te iftara kojeg je priredila porodica Hodžić Nihada, u predjacijsko vrijeme pred velikim brojem prisutnih vjernika upriličena je promocija knjige “Der Koran und die Frauen” autora dr. hfz. Benjamin-ef. Idriza. Na početku prisutne je poselamio mr.sc Damir-ef. Babajić, ramazanski imam i muallim u džematu Hidaje, zahvalivši se svima koji su izdvojili svoje vrijeme i došli da zajedno se okoristimo ovom promocijom. Zahvalio se i autoru knjige na dolasku kao i na trudu i zalaganju na polju društvenog aktivizma te promocije islamskih pozitivnih vrijednosti. 

U svom kratkom obraćanju mr. sc Damir-ef. Babajić je istakao važnost druženja s knjigom te vrijednosti knjige“ Der Koran und die Frauen” kao i teme koje tretira. 

O knjizi je govorio autor dr. hfz. Benjamin ef. Idriz. On se na početku zahvalio džematu, imamima i organizatorima promocije. Izrazio je zadovoljstvo što se promocija održava u ovom džematu. On je govorio o motivima knjige, načinu pisanja i doživljajima tema koje je obrađivao, te istakao mjesto zadate teme u naučnom diskursu kao i važnost u svakodnevnom životu, a posebno u mjestu gdje muslimani bivstuju u Evropi. Hafiz Benjamin je potom istakao važnost razumijevanja ove teme, njene primjene u muslimanskom, evropskom društvu, te naveo nekoliko primjera o odnosu islama, Kur’ana, sunneta prema ženi. Kakav je položaj žene u islamu, žena u Novom i Starom zavjetu, šta kažu islamski učenjaci, kako razumjeti ajete o ženi, žena u vrijeme i poslije džahilijjeta, kada god se nešto govori o islamu na Zapadu u fokusu je žena, islam je zaštitio identitet žene, su neka od pitanja koja je tretirao hfz. Benjamin.

Dr. hfz. Benjamin-ef. Idriz je imamu džematu Penzbergu, Medžlis IZ-e Bajern. Aktivno sudjeluje u medijskoj prezentaciji islamskog vjerovanja, pogotovo prezentaciji muslimana na Zapadu. Saradnik je nekoliko dnevnih listova, magazina i web portala, kako u BiH tako i u Njemačkoj. Pored promovisane knjige “Der Koran und die Frauen ” autor je još nekoliko djela, te velikog broja radova na tri evropska jezika.

Nakon promocije Džinić Ermin, ispred tima za kupovinu prostorija, prezentirao džematlijama aktivnosti na polju kupovine zemljišta, dosadašnje aktivnosti i šta je to potrebno u skorije vrijeme uraditi. Pozvao je sve džematlije da se uključe u akciju obezbjeđivanja sredstava za kupovinu zemljišta, istakavši da je neophodna pomoć i podrška svih džematlija i prijatelja, te predložio akciju „500 Eura za zemljište“ a koja bi trajala samo do kraja ramazana.

Nakon prezentacije Džinića uvaženi hafiz dr. Benjamin Idriz zajedno sa svojom hanumom Nerminom se upisao u vakife za kupovinu zemljišta za gradnju vlastitih prostorija džemata Hidaje u iznosu od po 500 Eura. Molimo Allaha da ga nagradi, njega i njegovu hanumu, a ostale poznanike i prijatelje pozivamo da se uvakufe u hairli djelo kupovine zemljišta i gradnje džamije džemata Hidaje. 
Promocija je održana pred velikim brojem zaljubljenika knjige. Završena je klanjanjem jacije i teravih-namaza, kojeg je predvodio hafiz Benjamin. (D.B.)

Nema komentara.

Upišite komentar