Večer ilahija i godišnji mevlud u džematu Hannover

U subotu, 15.09.2012. / 28. Ševvala 1433. h.g., Islamska zajednica Hannover je organizovala večer ilahija i kasida, kao i podjelu bajramskih paketića za polaznike vjerske pouke kao za ostalu djecu džemata Hannover.

Naime, džematski odbor na čelu sa predsjednikom (Miljhat Muslić) i potpredsjednikom (Mujom Makić) je donio odluku da ubuduće, ako Bog da, neće više praviti bajramska sjela sa sadržajem koji odudara od osnovnih islamskih principa, s toga je ove godine organizovana večer s ilahijama i kasidama koje su učili vrijedni imami s našeg Medžlisa Kemal ef. Salihović, Ajdin ef. Suljaković, Muharem ef. Mešinović i Aldin ef. Kusur, te imam iz Novog Pazara Haris ef. Bećirović.

Džematlije su u prepunoj sali mogli uživati i dušu napojiti slušajući prekrasno i osjećajno učenje Kur'an-i Kerima, te ilahija i kasida. Skupu se obratio i predsjednik džemata Miljhat Muslić, kao i imam Aldin ef. Kusur, koji su izrazili zadovoljstvo velikim brojem prisutnih i pozvali da podrže džemat u jačanju islamskih vrijednosti.

Posebnu radost je pričinjavalo prisustvo najmlađih među našim džematlijama, a to su prije svega polaznici mektebske nastave, kao i oni mlađi. Naime, zbog godišnjih odmora većina džematlija za ramazanski bajram je bila odsutna, s toga je Džemat želio da posebno svoje najmlađe nagradi i obraduje bajramskim paketićima.

Program je završen dovom i klnajanjem jacije – namaza. Međutim, tu nije bio kraj lijepom raspoloženju i druženju. Oni koji su ostali i nakon jacije – namaza i dalje su mogli uživati u učenju ilahija i kasida u opuštenijoj atmosferi.

U nedjelju, 16.09.2012. / 29. Ševvala 1433. h.g., nakon podne – namaza je u našem Džematu održan i tradicionalni godišnji mevlud, a svojim prisustvom su nas počastili slijedeći gosti iz susjednih džemata Braunschweig, S-B Osnabruck, Lohne, Hamburg i Paderborn. Također su bili prisutni i program mevludski uveličali imami Ferid ef. Osmičić, Džemail ef., Muharem ef. Mešinović, Haris ef. Bećirović, Sabrija ef. Hadžiabdić, Osman ef. , Ajdin ef. Suljaković te Mustafa ef. Ribić koji je bio glavni predavač.

Nakon mevludskog programa je bio ručak, a nakon ručka su džematlije do ikindije – namaza mogli uživati u ilahijama i kasidama u izvođenju Muharema ef. Mešinovića i Ajdina ef. Suljakovića.

A.K.

Nema komentara.

Upišite komentar