Ramazanske posjete predsjednika IZBNJ

U petak 10.05. 2019 predsjednik Islamske zajednice Bošnjakau Njemačkoj  Pašo ef. Fetić (muftija) posjetio je džemat Hanau gdje je održao hutbu i predvodio  džumu namaz u novo-izgrađenoj džamiji.  Prva džuma u ramazanu bila je i prva džuma koju su džematlije klanjale u novoj džamiji koja je u završnoj fazi unutarnjih radova. Predsjednik  IZBNJ čestitao je ramaznake mubarek dane prisutnim džematlijama i pohvalio aktivisti džemata i sve donatore i učesnike u izgradnji ovog funkcionalnog i lijepog islamskog centra. Ramazan je prilaika da popravimo naš odnos sa Stvoriteljem i pojačamo aktivnosti na putu dobra i poklonimo više pažnje i suosjećanja prema drugim ljudima. Nakon džume namaza imam i predsjednik džemata  upoznali su gosta sa radovima  na islamskom centru koji se trenutno izvode.

Prisustvo na iftaru kod predsjednika DITIB-a u Kelnu

Na poziv predsjednika DITIB-a gospodine Kazima Turkmena predsjednik IZBNJ Fetić ef. prisustvovao je programu i svečanom iftaru koji je organizovala centrala DITIB-a u kongresnoj sali  velike džamije u Kelnu. Na iftaru je bilo preko stotinu pedeset zvanica među kojima su bili predstavnici grada , predstavnici crkve, kulturnih institucija i predstavnici  muslimanskih zajednica i drugih udruženja. Prije iftara skupu su se obratili predsjednik  DITIB-a gospodin Kazim Turkmen podsjećajući na značaj ramazana i simboliku iftara, ukazujući na važnost susreta, razgovora i dijaloga kako među muslimanima tako i sa predstavnicima kulturnih, obrazovnih  i društveno političkih institucija. Nakon iftara i akšam namaza ef. Fetić je posjetio bošnjački džemat u Kelnu gdje se obratio džematlijama prije terevih namaza čestitajući im mubarek ramazan.

Zajednički iftar u džematu Sindelfingen

Na poziv imama džemata Sindelfingen, predsjednik IZBNJ  učestvovao je na zajedničkom iftaru koji je organizovan u subotu  11.05.2019. Pored velikog broja džematlija  iftaru je prisustvovao i gost iz Sandžaka dr. Rešad Polojović direktor Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru koji je posjetio još nekoliko džemata i održao predavanja. Nakon iftara i akšam namaza Fetić ef. obratio se džematlijama i poželio im uspješne i berićete ramazanske dane i noći. Student Fakulteta  islamskih nauka Ensar Latifović proučio je ramazansku ilahiju. Pred jaciju namaz vazu nasihat o blagodatima ramazani-šerifa održao je dr. Rešad Polojović.  

Nema komentara.

Upišite komentar