Šehid Kemal ef. Salihović

Očekujući dolazak mubarek mjeseca ramazana, cijelu Zajednicu je potresla vijest da se plemenita duša, Kemal ef. Salihovića, vratila Svome Gospodaru. Bilo je to poslije ikindije – namaza, 05.05.2019. godine, 30. Ša'bana 1440. h.g.

Allah Uzvišeni najbolje zna, ali i njegov život i njegova smrt su bili išraret svima nama koji smo ostali iza njega, koji smo ga poznavali i zajedno na putu dobra zadovoljstvo Gospodara tražili. Za bolest je saznao, u ramazanu, prije dvije godine, i od tada se lavovski borio, u bolovima mnogim bivao, a nikada osmjeha sa lica nije skidao, nikada se požalio nije, vazda je Gospodaru zahvaljivao. Jačina njegova vjerovanja i morala, u svakom njegovom postupku se vidjela, bol koju je nosio sa sobom, strpljivo je podnoseći, čini nam se, više je boljela one koji su ga okruživali, do li njega samoga. Njegovo odsustvo je uvijek iznova pokazivalo koliko je svima nama značio, i koliku je pozitivnu energiju unosio gdje god bi se našao. Ova praznina koja ostaje, se neće moći nadomjestiti, a najteže i najviše ćemo to osjetiti mi, njegova porodica, džemat Osnabrück i Zajednica – zapravo svi smo mi njegova porodica, i mi ćemo ga u svojim grudima i dovama nositi i po lijepom spominjati.

Džemat Osnabrück je bio uz njega, i ne možemo a da ih ne pohvalimo i ne zamolimo Gospodara svih svjetova da ih nagradi, za sav hizmet koji Kemal ef. učiniše – a kako i ne bi, kada su imali istinskog imama, predvodnika, vođu i da'iju, učitelja i mu'allima, kariju i muršida, da ih vodi putevima dobra, putevima koji vode zadovoljstvu Gospodara. Kemal ef. Salihović je zajedno sa svojim džematlijama od 2010. godine vjerno radio za dobrit dina i muslimana, ne samo u Osnabrucku, već i šire, i zajedno su džemat podigli na zavidan nivo, koji može biti primjerom svim džematima u dijaspori.

Kemal ef. Salihović je ovakav bio dok je živio, a njegova preseljenje je još veći išaret. U njemu se ogledao sav moral Šama, kao da ga je Gospodar, blagoslovljenim učinio blagoslovom Šama. U zadnjim trenucima, mjeseca Ša'bana, kada se već polahko osjeća miris ramazana, dok se vrata džehennema zatvaraju, a sve džennetske kapije otvaraju, miris dženneta polahko dolazi do stanovnika dunjaluka, njegova plemenita i smirena duša se vrati zadovoljna u okrilje svoga Gospodara, da bude džennetlija u prvom danu ramazana, 1440. godine po Hidžri. I da… ŽIVIO JE KAO BORAC NA ALLAHOVOM PUTU, I PRESELIO KAO ŠEHID!*  

Molimo Gospodara da njegov šehadet primi i u džennet-i firdevsu ga sa Miljenikom Muhammedom, s.a.v.s., ujedini, a njegovoj hanumi, evladima i porodici sabr-i džemil dadne, dok mu u džennetskim baščama u zagrljaj ne padnu.

Kemal ef. Salihović (1984.-2019. Rožaje) je svršenik Gazi Isa – begove medrese u Novom Pazaru, studirao je na Univerzitetu u Damasku. Od 2010. godine je bio imama, hatib i  mu'allim u džematu Islamska zajednica Bošnjaka Osnabrück. Za sobom je ostavio suprugu Mersihu, sinove Talhu i Ubejda, i kćer Taibu.

*“…ko bude umro od stomačne bolesti, on je šehid.“ (Muslim)

 

Kratki zapis sa dženaze rah. Kemal ef. Salihoviću

Rožaje, rodno mjesto našeg  Kemal ef. Salihovića, će njegovu dženazu pamtiti po brojnosti svih onih koji su došli da ga isprate na onaj svijet i posvjedoče njegovoj dobroti. Dženazu – namaz je predvodio crnogorski Reis, Rifat ef. Fejzić, i klanjana je poslije ikindije – namaza 1. Ramazana 1440 h.g. (http://www.monteislam.com/novosti/klanjana-dzenaze-namaz-rahmetli-kemal-ef-salihovicu).

S obzirom da mnoge kolege, džematlije, prijatelji i poznanici, nisu bili u prilici prisustvovati dženazi, odlučeno je da se našem bratu i kolegi, dženaza – namaz klanja u odsustvu. Svi džemati u Osnabrücku su obavili dženazu – namaz u odsustvu, 06.05.2019., pred teravih – namaz, a ostali džemati na našem medžlisu će dženazu u odsustvu klanjati u petak, 10.05.2019., poslije džuma – namaza. Pored spomenutog njegove kolege imami će proučiti i hatmu, i predati je u petak, ako Bog da.

„Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo“

Video zapis sa dženaze: https://www.youtube.com/watch?v=9smZ4mjLXpA

Nema komentara.

Upišite komentar