Održano zasijedanje Sabora IZ-e u BiH u Sarajevu

Sabornici IZBNJ: Aldin ef. Kusur i Midhat Hajrović.

Proteklog vikenda u Sarajevu (20.04.2019.) je održana kostituirajuća i prva redovna sjednica Sabora IZuBiH. Sjednici su prisustvovali i zakletvu položili i predstavnici IZBNJ, Aldin ef. Kusur i Midhat Hajrović. Sjednici je prisustvovao i muftija Pašo ef. Fetić.

U prvom dijelu je konstituisan novi saziv Sabora i izabrani predsjednik i dva potpredsjednici Sabora. To su Safet Softić (predsjednik) te Edhem Bičakćić i Mirza Šabić kao potpredsjednici. U radnom dijelu sjednice podnijeti su izvještaji o radu Reisu-l-uleme, Vijeća muftija te službi Rijaseta za 2018. godinu kao i Finansijski izvještaj organa IZ-e u BiH za istu godinu. Na dnevnom redu je bio i Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o izboru reisu-l-uleme, imenovanje muftija te saborska pitanja.

Naši predstavnici su uzeli aktivno učešće i svojim diskusijama dali puni doprinos uspješnom radu Sabora.

Svi izvještaji su usvojeni a na kraju zasijedanja Sabor je potvrdio prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje muftija na petogodišnji mandat i to: Enesa ef. Ljevakovića za muftiju sarajevskog, Salema ef. Dedovića za muftiju mostarskog, Remziju ef. Pitića za muftiju goraždanskog, Ahmeda ef. Adilovića za muftiju travničkog, hfz. Mevludina ef. Dizdarevića za muftiju zeničkog, hfz. Mehmeda ef. Kudića za muftiju bihaćkog, Nedžada ef. Grabusa za muftiju u IZ u Sloveniji, Hadisa ef. Pašalića za muftiju vojnog.

M.H.

Nema komentara.

Upišite komentar